Waarom Disney's plannen voor een eigen streamingdienst goed nieuws zijn

Elger van der Wel

Negatieve reacties op Disney's plannen voor een eigen streamingdienst. Maar is dat wel terecht?

Slecht nieuws voor Netflix afgelopen week: Disney maakte bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers bekend dat het een eigen streamingdienst gaat starten. Waar Netflix heel veel moeite heeft gedaan om een exclusieve streamingdeal te sluiten met Disney, komt daar in 2019 een einde aan. In eerste instantie klinkt dat ook als slecht nieuws voor gebruikers: het aanbod van Netflix wordt minder en als je graag Disney-films kijkt, dan moet je een extra abonnement afsluiten. Maar uiteindelijk is het eigenlijk heel gunstig.

Elger van der WelElger van der WelWekelijks schrijft Elger van der Wel een column over innovatie in de journalistiek en media. Deze week schrijft hij over Disney's plannen voor een eigen streamingdienst. Stel je voor: je hebt een gezin met kinderen die dol zijn op Frozen, maar ook kunnen genieten van klassiekers als Aladdin en The Lion King. Of je bent zelf groot Disney-fan en kan geen genoeg krijgen van alles wat ze maken. Dan is een abonnement op een Disney-streamingdienst, voor bijvoorbeeld een tientje per maand, een goede deal.

Op dit moment is het namelijk zo dat op Netflix slechts een zeer beperkte selectie van alle Disney-films beschikbaar is en het aanbod ook nog continu wijzigt. Ik kan me nog levendig de nieuwsartikelen herinneren waarin ouders aan het woord kwamen over het feit dat hun kinderen ontroostbaar waren doordat Frozen van Netflix was verdwenen. Als je veel Disney-content kijkt, is een beetje extra betalen voor een goede eigen Disney streamingdienst dus alleen maar winst.

Aanbod

Dat valt of staat uiteraard bij het aanbod van Disney. Staan alle films er straks op? Hoe staat het met alle series voor kinderen die op Disney XD te zien zijn? Hoe lang duurt het voor een nieuwe film beschikbaar komt op Disneyflix? Op dit moment weten we eigenlijk nog veel te weinig om een duidelijke mening te kunnen vormen over Disneys streamingdienst.

Een ander punt is bijvoorbeeld wat Disney gaat doen met Marvel en Star Wars. Beiden franchises zijn tegenwoordig in handen van het entertainamentbedrijf en spreken een heel andere publiek aan dan de animatiefilms die Disney maakt. Gaat Disney desondanks Luke Skywalker en Tony Stark onderbrengen in één dienst met prinses Elsa en Simba? Kiest Disney voor bijvoorbeeld een losse Marvel-dienst met alle films en (nieuwe) series? Of wordt de deal met Netflix verlengd en komen zowel The Avengers: Infinity War als Daredevil seizoen 3 straks gewoon weer bij die dienst beschikbaar? Niemand kan deze vragen op dit moment beantwoorden, omdat Disney er zelf nog niet eens uit is.

Netflix lijkt zich in ieder geval voor te bereiden op het ergste. Vlak voor de publiekelijke aankondiging van Disney, nam de streamingdienst stripuitgever Millarworld over. Hierbij krijgt het de rechten om alle strips die Millarworld maakt en heeft gemaakt te verfilmen. En Netflix kennende gaat dat heel veel vette series opleveren.

Het liefst willen we allemaal een soort Spotify voor series en films, maar dat is een utopie Sowieso betekent het verliezen van de deal met Disney dat Netflix extra geld overhoudt om eventueel eigen series te maken. De streamingrechten voor Disney zullen niet goedkoop zijn en ik denk dat de meeste Netflix-klanten liever meer House of Cards en meer Narcos willen, dan meer Toy Story en meer Beauty & The Beast. Sowieso heb ik het idee dat series voor Netflix uiteindelijk veel belangrijker zijn dan films. Dat zie je wel aan hoe weinig eigen films de dienst maakt en hoe zwaar ze inzetten op hitseries. Cijfers om mijn vermoeden te onderbouwen heb ik overigens niet, want Netflix deelt dit soort informatie over het kijkgedrag van mensen niet met de wereld.

Utopie

En natuurlijk: het liefst willen we allemaal een soort Spotify maar dan voor series en films. Een complete dienst waar alles inzit, waardoor we niet bij verschillende aanbieders een abonnement hoeven af te sluiten. Helaas is dat een utopie. Daarvoor verschillende de muziek- en filmwereld te veel van elkaar en gaan er ook hele andere bedragen in om.

De komende jaren zul je zien dat het streamingaanbod aan de ene kant veel groter wordt, maar tegelijkertijd versnippert. Hopelijk niet te veel en kun je straks alles kijken wat je wilt met een beperkt aantal abonnementen (en Ziggo als provider…). Daarbij zijn specifieke streamingdiensten voor specifieke doelgroepen heel interessant: je betaalt voor datgene wat jij leuk vindt. Vind je er niks aan, dan hoef je ook geen abonnement te nemen.

Disney, leer van Netflix

Dat is in mijn ogen precies wat er nu bij Disney gaat gebeuren. Op de lange termijn is dit dus alleen maar goed nieuws. Tenminste: als Disney het goed aanpakt. En dan gaat het niet alleen om de voorwaarde dat het aanbod compleet is, zoals ik eerder al noemde, maar ook om de internationale beschikbaarheid.

De kans bestaat natuurlijk dat Disney het compleet verkloot In eerste instantie richt Disney zich namelijk enkel op de VS. In Nederland blijven we Disney-films ook na 2019 gewoon op Netflix kijken. Echter: als de eigen streamingdienst in de VS een succes is, lijkt internationale uitbreiding logisch. En dan is het te hopen dat Disney er voor kiest om internationaal in te zetten op één aanbod en wereldwijde releases. Dat is niet iets wat niet in het DNA van Disney (lees: de film en tv-wereld) zit, maar Netflix heeft met zijn eigen producties laten zien dat het kan en werkt. Hopelijk ziet Disney dit ook in. Het heeft in ieder geval zelf de touwtjes in handen om dit te doen, omdat het bedrijf zelf de rechten heeft op zijn content.

De kans bestaat natuurlijk dat Disney het compleet verkloot. In dat geval heb je alle recht om te zeuren en terug te verlangen naar de goede oude tijd waarin Disneyfilms op Netflix stonden – en dan na een jaar weer verdwenen. Gelukkig heb je dan altijd nog de mogelijkheid om gewoon lekker ouderwets een torrent te downloaden.