MIT ontwikkelt magisch ‘meubilair’ dat slim reageert op je bewegingen


Meubilair is altijd al iets statisch geweest: we zitten aan onze tafels en op onze stoelen die hun stijve vorm behouden onafhankelijk van hoe wij ons voelen of wat we doen. Waar onze huizen langzaam veranderen in slimme, gepersonaliseerde omgevingen blijven meubels hierin opvallend low-tech!

Dat is best zonde, want bedenk eens hoe fijn het zou zijn wanneer jou bankstel weet hoe je je voelt wanneer je thuis komt van werk, en zich aanpast aan jou wensen; van een strakke, zakelijke sofa tot een berg van zachte kussens! Hoewel dit onwaarschijnlijk lijkt laat een nieuw project van MIT’s Tangible Media Groupzien wat er mogelijk zou kunnen gebeuren wanneer meubels dan eindelijk op ons zullen reageren.

Dat doen ze met Transform, een 3D interface die weg heeft van een tafel. Toch zal het moeilijk zijn er rustig aan te dineren aangezien het tafelblad reageert op beweging. Meer dan duizenden kleine motoren zijn verbonden aan een computer en controleren kleine blokjes die op en neer kunnen bewegen. Door de hoeveelheid blokjes waaruit het blad bestaat kunnen er prachtige golfbewegingen en figuren ontstaan.

Niet echt handig zou je in eerste instantie denken, maar de blokjes zouden bijvoorbeeld kunnen fungeren als een tijdelijke fruitschaal of op een speelse manier grafieken of andere objecten kunnen weergeven. Maar uiteindelijk is Transform vooral een onderdeel van het onderzoeksproject waarin Tangible Media Groups de wisselwerking tussen bewegende en statische objecten verder wilt onderzoeken.

Het resultaat is prachtig en ziet er ook bijzonder natuurlijk uit! Hoewel de slimme bank of tafel dus nog niet écht bestaat is MIT aardig op werk om voormalig statische objecten op ons gedrag te laten reageren, en dat belooft wat moois voor de toekomst!