Dit zijn de 6 beste slaaptrackers van het moment

Slapen zou één van de makkelijkste dingen in ons leven moeten zijn, maar voor veel mensen is dit niet het geval. Zij lopen als ‘zombies’ rond omdat zij midden in hun diepe slaap zijn gewekt door de wekker. Door verschillende oorzaken slapen veel mensen niet de tijden die het lichaam zou willen. Dit heeft vervolgens effect op ons energielevel en onze productiviteit.

Ben jij ook iemand die slecht slaapt? Dan wordt het tijd om een sleeptracker aan te schaffen. Sleeptrackers meten de hartslag, de ademhaling, de temperatuur van ons lichaam, het licht en de bewegingen die wij maken tijdens onze slaap. Op basis van deze data kunnen we conclusies trekken over ons slaapritme en op welke punten het verbetert kan worden.

Er zijn inmiddels een behoorlijk aantal sleeptrackers en allemaal claimen ze de beste te zijn. Wij zetten de 6 beste sleeptrackers van dit moment voor je op een rij.

Sense Sleep Tracker ($129)

Sense-Sleep-Tracker

De Sense bevindt zich nog in de pre-order fase, maar het product kan elk moment op de markt verschijnen. De sleeptracker bestaat uit twee componenten: het basisstation dat je kunt neerzetten en de Sense Pill, een kleine sensor die je aan je kussen vastmaakt. De Sense Pill bevat een accelerometer en een gyroscoop die de bewegingen meten tijdens het slapen. Daarnaast checkt het basisstation de temperatuur van de kamer, de vochtigheidsgraad, het lichten het geluid en wordt ook het stofgehalte gemeten om te kijken of er iets vreemds in de lucht hangt.

Deze informatie wordt gebruikt om je via de iOS- en Android app te vertellen wat je moet veranderen aan je slaappatroon. Zo krijg je elke ochtend een score zodat je kunt zien onder welke omstandigheden je het beste slaapt. Je wordt door een alarm gewekt op het moment dat je in de lichtste fase van je slaap bent, waardoor je uitgerust wakker wordt.

Resmed S+ ($150)

ResMed-S-Plus-Sleep-Solution

De meeste sleeptrackers bevestig je aan het kussen, om je borst of onder de lakens. Volgens Resmed zorgt dit juist voor irritatie en hebben zij met de Resmed S+ een tracker gemaakt die juist geen menselijk contact wil. De Resmed S+ focust zich op de omgeving door de kamertemperatuur, het licht en het geluid te meten.

Deze data wordt geanalyseerd en helpt je om de omgeving zo ‘slaapvriendelijk’ in te richten. Het werkt met een app die aanbevelingen doet zoals de juiste tijd om naar bed te gaan. Daarnaast helpt het je te ontspannen voordat je gaat slapen. Je moet de tracker wel handmatig in slaapstand zetten, omdat het apparaat niet kan detecteren wanneer je slaapt.

Basis Peak ($200)

Basis-Peak

De Basis Peak is de vernieuwde versie van de Basis B1, dat alleen een fitness tracker was. De Peak is een sleeptracker, maar met enkele fitness tracking opties zoals we gewend waren van de B1. Zo kan de Peak bijvoorbeeld ook het aantal stappen tellen en de hartslag meten. Net als de meeste fitness trackers moet je de Peak om de pols dragen.

Als sleeptracker meet de Peak niet alleen de diepe en de lichte slaap, maar worden ook de hartslag en de bewegingen gemeten. Daarnaast registreert de tracker wanneer je rem-slaap was en hoe vaak je gedroomd hebt. Je hoeft de tracker niet in een speciale modus te zetten want zolang de tracker aanstaat meet hij alle veranderingen van het lichaam.

Withings Aura ($300)

Withings-Aura

De Aura is een systeem dat je onder het matras of onder de de lakens kunt plaatsen. Het systeem meet de hartslag, de bewegingen, de kamertemperatuur, het geluid en het licht om je meer inzicht te geven in je slaappatroon. Het systeem is solide, maar een lavalamp heeft al direct invloed op de resultaten.

Ook een huisdier meenemen naar bed heeft een negatieve werking op het systeem. Withings‘ systeem geeft een goed inzicht, maar geeft geen suggesties om het slaappatroon te verbeteren.

Axbo Couple Sleepphase Alarm Clock ($515)

aXbo-Couple-SleepPhase-Alarm-Clock

De meeste sleeptrackers zijn gericht op het meten van het slaappatroon van één persoon tegelijk. De Axbo Couple gaat ervan uit dat veel mensen samen slapen en beiden behoeften hebben aan inzicht in het slaappatroon. Ten slotte is jouw slaappatroon afhankelijk van je partner als je samen slaapt. Het apparaat maakt gebruik van twee polsbandjes, voor beiden één, die het slaappatroon meten.

De polsbandjes zijn afzonderlijk in te stellen, maar doordat er een geluidsalarm op zit is de kans groot dat beiden tegelijk wakker worden. De tracker meet de standaard waarden zoals de hartslag, wanneer en hoe vaak je droomt en wanneer je diepe slaap was. Het is een goede tracker, maar wel behoorlijk aan de prijs.

Philips Actiwatch Spectrum Pro ($1600)

Philips-Actiwatch-Spectrum-Pro

Als laatste hebben we de Philips Actiwatch Spectrum Pro. Het is verreweg de duurste van de zes, maar het is ook de meest veelzijdige. De Actiwatch van Philips is een complete ‘health tracker’ en werkt erg professioneel. Zo worden alle activiteiten gemeten, zowel overdag als tijdens de slaap en is het oorspronkelijk gemaakt voor mensen met een ziekte die zware medicijnen krijgen toegediend.

De tracker heeft een batterijduur van drie maanden, een usb poort om data makkelijk over te zetten en RGB lichtsensoren. Daarnaast krijg je een melding om het device op te laden en krijg je scores op basis van dagelijkse prestaties, waarmee een spelelement wordt toegevoegd. Deze tracker is het meest geschikt voor mensen met een ziekte of gezondheidsproblemen.