De vliegende auto waarin Google-oprichter Larry Page investeerde is nog dit jaar te koop

Na jaren dromen, speculeren en testen worden de vliegende auto’s opeens beschikbaar voor het publiek. Niet dat je mij hoort klagen natuurlijk. De tweede fabrikant die bekend heeft gemaakt dat een model dit jaar te koop wordt, is Kitty Hawk. En het bedrijf krijgt steun van een bekende: Google-oprichter Larry Page.

De Kitty Hawk Flyer kan vlak boven de grond vliegen. Er is al een prototype onthuld, maar die kan alleen boven water zweven. De consumentenversie gaat er dus iets anders uitzien. Volgens de makers mag je er in ieder geval al wel mee gaan vliegen in de Verenigde Staten, maar alleen op plekken zonder verkeer. Denk dus niet dat je vliegend naar je werk kunt. Overigens is een vliegbrevet niet nodig.

Helaas voor ons is het voertuig alleen in de Verenigde Staten te krijgen, waar hij voor het einde van dit jaar beschikbaar moet worden. Wat de Kitty Hawk Flyer precies gaat kosten, is nog niet duidelijk. Wel kun je hem al reserveren voor 100 dollar. Als je dat doet, krijg je 2000 dollar korting op de uiteindelijke versie.

PAL-V

Zoals gezegd is de Kitty Hawk Flyer niet de eerste vliegende auto in de verkoop. De Nederlandse autofabrikant PAL-V zette in februari de Liberty Pioneer en de Liberty Sport te koop neer. Deze auto’s kosten een half miljoen, wat je direct een idee geeft over het prijskaartje van dit soort voertuigen.

Verschil is dat deze auto een soort combinatie is met een helikopter. Je kunt dan ook alleen van vliegveld naar vliegveld vliegen, want je kunt alleen daar opstijgen en landen. Het laatste stuk doe je dan rijdend.