Startup claimt stem te kunnen namaken op basis van één minuut audio

In de categorie creepy: de startup Lyrebird zegt dat het een stem kan namaken op basis van een minuut aan audio. Waarom dat zo eng is? Omdat je dan heel gemakkelijk iemand kunt nadoen. Handig als je bijvoorbeeld iemand geld afhandig wilt maken. Je maakt de stem van iemands broer na, belt op en doet alsof je geld nodig hebt. Of je maakt een audiobestand waarin de Amerikaanse president Trump de oorlog verklaard aan Canada. En ga dan maar eens bewijzen dat het niet diegene is.

Volgens het bedrijf zelf hoef je in de opname niet eens de woorden te gebruiken die je in de uiteindelijke audio wilt horen. Een willekeurige zin is dus voldoende. Daarnaast kan het programma verschillende intonaties gebruiken. En op basis van eerste audiobestanden kan ik al zeggen dat ze echt goed klinken. Luister bijvoorbeeld eens naar een gegenereerde stem van Donald Trump.

Geluid is niet langer bewijsmateriaal

Zoals gezegd, vind ik dit vrij eng. Waarom? Omdat software als deze vrij waarschijnlijk gebruikt wordt om misleidende informatie te creëren, waarvan mensen geloven dat het echt is. We hebben nu al problemen met nepnieuws en dit kan het alleen maar erger maken. Zeker als het gaat om belangrijke aankondigingen van grote leiders die helemaal niet waar blijken te zijn.

Lyrebird zelf zegt natuurlijk dat het allemaal wel meevalt. De technologie zou niet misbruikt kunnen worden voor dit soort doeleinden. “We hopen dat iedereen snel weet dat deze technologie bestaat en dat het kopiëren van iemands stem mogelijk is”, aldus Lyrebird tegenover The Next Web.

Daarnaast wil het duidelijk maken dat audio niet altijd meer als bewijs kan worden gebruikt in de toekomst. Dat is nu al gebeurd met foto’s. Als jij een bizarre afbeelding ziet op een nieuwswebsite, vraag je je toch af of deze wel echt is. Maar helaas worden ook nu mensen om de tuin geleid en dat zal met het manipuleren van audio niet anders zijn.

Zoals gezegd: behoorlijk creepy. Maar het is ook zeker erg interessant.