Driekwart van Nederlanders heeft een smartphone

De opkomst van smartphones in Nederland zet gestaag door, zo blijkt. Zo’n driekwart van de Nederlanders heeft een smartphone, terwijl dit twee jaar geleden net iets meer dan de helft was. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper.

Ook in 2013 groeide de markt, zo blijkt uit het onderzoek. Vorig jaar groeide het aantal mensen in Nederland met een smartphone naar 67%, terwijl dat percentage in 2013 nog op 56% lag. Het nieuwe onderzoek toont aan dat nu zo’n 74% van de Nederlandse bevolking over een smartphone beschikt.

Binnen die smartphonemarkt is Samsung zonder twijfel het populairst. Bijna de helft van de Nederlandse smartphonebezitters – 47% – beschikt over een toestel van het Koreaanse merk, terwijl zo’n 23% de beschikking heeft over een Apple iPhone. De rest van de markt wordt verdeeld onder HTC, Sony, LG en Huawei. Android is dus wel met voorsprong het grootste besturingssysteem in Nederland.

Het onderzoek zou ook duidelijk maken dat mannen vaker de nieuwste modellen telefoons kopen, terwijl vrouwen ook genoegen nemen met oudere modellen. Daarnaast zou het doorgeven van toestellen binnen de familie aan populariteit winnen: in de afgelopen 3 maanden kreeg 11% van de Nederlanders zijn toestel van een familielid, ten opzichte van 7% een jaar geleden.

foto via HuffPo