Dubai start proef met taxidrones in juli

Terwijl Uber en een handvol andere bedrijven vooral veel praatjes hebben over het vervoeren van personen met drones, gaat in juli de eerste proef van start. Niet in Silicon Valley, niet in Tokio of Japan, maar in Dubai zullen de eerste mensen via een taxidrone vervoerd worden.

Steeds meer steden krijgen te maken met een vervoersprobleem: binnensteden raken voller en voller en steeds vaker blokkeren de vele auto’s de doorgang van het verkeer in zijn geheel.

Je kunt er dan voor kiezen om het hele wegennet onder de grond te verplaatsen (ik kijk naar jou, Elon), maar een groeiend aantal tech- en automotive-bedrijven zoeken de oplossing hogerop. Bekende namen als Uber en Airbus onderzoeken al geruime tijd de mogelijkheden om autonome drones door de lucht het transport van goederen – en in een later stadium mensen – te laten doen.

In Dubai gaat ze dat niet snel genoeg en dus starten ze in juli al met het vervoeren van personen met een taxidrone. De Ehang 184 is van Chinese makelij en kan zijn passagiers met een snelheid van 160 kilometer per uur zo’n 50 kilometer vervoeren. Meer dan genoeg voor een aantal korte vluchten door een gemiddelde stad, zou je denken. De drone zal worden gemonitord vanuit een centrale plek en vanuit daar ook eventueel overgenomen kunnen worden.

Overigens is het geen bluf van de stad, diverse woordvoerders hebben al bekend gemaakt dat de Ehang op dit moment al door de lucht vliegt in Dubai. Daarmee neemt Dubai een voorsprong op een andere woestijnstad, want ongeveer een jaar geleden kreeg Ehang ook goedkeuring om in een beperkt gebied in de omgeving van Las Vegas te testen met de drone.

Toch zal de Ehang 184 niet zomaar dé taxidrone worden waar we binnenkort met zijn allen instappen: het apparaat biedt op dit moment slechts plek aan één persoon en heeft een maximum laadcapaciteit van 100 kilogram.

Het gifje boven dit artikel komt van Techcrunch.