Eén op de zeven werknemers vindt kerstpakket achterhaald

kerstpakket

Tegen het einde van het jaar is iedereen in een soort jubelmodus: de kerstdagen komen eraan, op het werk is het (meestal) wat rustiger dan normaal en wie weet heb je nog wat vrije vakantiedagen die opgemaakt moeten worden. En dan hebben de werknemers natuurlijk nog te maken met een kerstpakket. Maar wie zit daar eigenlijk nog op te wachten?

Veertien procent van de werknemers in Nederland vindt een kerstpakket niet meer van deze tijd. Maar liefst 50 procent krijgt liever een extra vrije dag of (bescheiden) bonus.

Niet meer van deze tijd

Dat blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.066 Nederlanders die werkzaam zijn in loondienst. Opvallend is dat vooral Noord-Hollanders (23 procent) een kerstpakket oubollig vinden. Overijsselaars (8 procent) en Groningers (9 procent) zijn daarentegen juist het meest verknocht aan de ouderwetse mand met levensmiddelen.

“De periode tussen Kerstmis en Oud en Nieuw is traditioneel dé tijd van het jaar om als bedrijf iets extra’s te doen voor de werknemers”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Tot vijf jaar geleden gaven ook wij onze mensen een traditioneel kerstpakket. Toen ik merkte dat niet alle medewerkers hier even enthousiast over waren, zijn we direct overgestapt op één jaarlijks kerstgeschenk.”

Inhoud

Een groot gedeelte van werkend Nederland is niet alleen ontevreden over de vorm van het kerstpakket, maar ook over de inhoud. Maar liefst 46 procent van alle ondervraagden geeft aan dat de inhoud niet per se aan de wensen voldoet. Als gevolg hiervan heeft 77 procent van alle werkenden weleens iets uit hun kerstpakket hebben weggegeven of zelfs verkocht. Van alle Nederlanders doen Zeeuwen (83 procent) en Zuid-Hollanders (82 procent) dit het vaakst.

Franke: “een kerstpakket of -geschenk is voor mij een mooie manier om mijn medewerkers te bedanken voor hun harde werk. Ik vind het belangrijk om daar serieus aandacht aan te besteden, in plaats van ze elk jaar een generieke gourmet- of kaasfondueset met bijbehorende ingrediënten cadeau te doen. Een bedankje of presentje is in mijn optiek niet geslaagd en gemeend wanneer de ontvanger uiteindelijk de helft weggeeft.”

Zelf samenstellen

Er is een simpele oplossing om teleurgestelde medewerkers te voorkomen: laat ze zelf hun kerstpakket samenstellen. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 68 procent van alle werkende Nederlanders het liefst zijn eigen kerstpakket uitzoekt. Opvallend is dat vooral vrouwen (72 procent) hier grotere voorstanders van zijn dan mannen (65 procent). “Als ik in het verleden mijn eigen kerstgeschenken had mogen kiezen, dan was mij een heleboel troep en onzinproducten bespaard gebleven”, vertelt Franke.

Het voorkomt ook een hoop ongemakkelijke momenten, want een hoop medewerkers hebben wel eens iets vreemds in hun kerstpakket gekregen. Zo kreeg een respondent een boek over afvallen terwijl ze zwanger was en werd iemand anders verrast met een pak strooizout. Meer opvallende onderdelen uit kerstpakketten zijn: een bierpakket voor een 13-jarige, een spel met persoonlijke vragen over het verleden en de toekomst om met collega’s te spelen en een zingende koelemmer. Van je baas moet je het hebben, blijkt maar.

Beeld: Unsplash