Electronic Frontier Foundation: ‘Gevaarlijk dat techbedrijven site van neonazi’s offline haalden’

Het is gevaarlijk dat Google, GoDaddy en Cloudflare op eigen houtje besloten de neonazi-site The Daily Stormer offline te halen. Dat stelt de Electronic Frontier Foundation (EFF), een organisatie die zich bezighoudt met digitale vrijheid. Na een denigrerend artikel over het dodelijke slachtoffer van het racistische geweld in Charlotesville weigerde GoDaddy het domein van The Daily Stormer nog langer te beheren.

Ook Google weigerde The Daily Stormer als klant. Daarna weigerde Cloudflare, een bedrijf dat websites beschermt tegen DDoS-aanvallen, de website nog langer te beschermen. De acties van deze bedrijven stuiten nu op weerstand van de Electronic Frontier Foundation. “We denken dat wat GoDaddy, Google en Cloudfare hier gedaan hebben gevaarlijk is”, schrijft de organisatie.

De reden: de keuzes van tussenpersonen op het internet, zoals deze drie bedrijven, hebben wereldwijd grote gevolgen voor meningsuiting. De EFF is bang dat deze tussenpersonen zich het recht toe-eigenen om te bepalen wie zijn mening mag uiten en wie niet. “We [beschermen de vrijheid van meningsuiting] omdat we geloven dat niemand – geen overheid en geen commercieel bedrijf – mag bepalen wie mag spreken en wie niet.”

Precedent

Internetbedrijven en -tussenpersonen maken dagelijks beslissingen over berichten die al dan niet van hun platform worden verwijderd. Deze beslissingen zijn niet altijd transparant, schrijft de EFF. De keuzes van GoDaddy, Google en Cloudflare kunnen volgens de organisatie een precedent scheppen om toekomstige beslissingen te verantwoorden. Een voorbeeld: een tussenpersoon zou de Black Lives Matter-beweging als haatgroep kunnen bestempelen en met dat argument zijn dienst weigeren.

“Als de organisaties die domeinnamen beheren op politieke keuzes besluiten wie toegang krijgt tot hun diensten, kunnen we afdwalen in een wereld waarin elke overheid en elk machtige organisatie vindt dat zij ook het recht hebben om deze keuzes te maken”, vervolgt de EFF.

De Electronic Frontier Foundation wil de berichten van de neonazi-website The Daily Stormer niet goedpraten. De organisatie roept mensen op om zich te verzetten tegen het hatelijke geweld in de Verenigde Staten.

“Maar we moeten ook erkennen dat elke tactiek die nu gebruikt wordt om neonazi’s de mond te snoeren, op het internet tegen anderen gebruikt kan worden, waaronder mensen met een mening waar we het wel mee eens zijn.”