De Libra lanceren lijkt een uitdaging te blijven voor Facebook. Niet alleen verloor het bedrijf afgelopen weekend een eerste partner, maar het zou nu ook ondervraagd worden door de Europese Unie. De EU heeft namelijk vragen gesteld over mogelijke financiële risico’s van de munt, blijkt uit een vragenlijst die de Financial Times in heeft gezien.
De Europese Commissie heeft Facebook en de Libra Association gevraagd om te reageren op een serie vragen over financiële stabiliteit, het witwassen van geld en risico’s voor data-privacy. Dit zijn allemaal onderwerpen die eerder al genoemd werden bij kritiek op de munt.
De vragenlijst is onderdeel van een onderzoek van Valdis Dombrovskis, de Eurocommissaris van Financiële Diensten. Hij moet bepalen hoe projecten als de Libra in de EU gereguleerd moeten worden en of de cryptovaluta van Facebook wel in het publiek gebruikt mag worden.
Facebook moet nu dus uitleggen hoe het om gaat met mensen die geld willen witwassen met de munt of terreur willen financieren. Ook moet het bedrijf het risico op belastingfraude door burgers met de munt zo klein mogelijk maken. Verder wil de EU weten hoe Libra omgaat met zijn reserves en dreigingen voor financiële stabiliteit aan wil pakken.
Eerdere klappen
De Libra ligt al sinds de aankondiging in juni onder vuur. Vorige maand werden de oprichters van de munt ondervraagd door 26 vertegenwoordigers van centrale banken. In augustus vroeg de medededingsautoriteit in Brussel om vragen te beantwoorden over zorgen dat Libra de keuze van concurrenten schaadt.
CNBC toen. PayPal was één van de eerste 28 financiële partners van het project. Het bedrijf gaf geen specifieke reden om te stoppen. Een bron van de Financial Times stelt echter dat het bedrijf bang was dat Facebook niet genoeg had gedaan met de kritiek op het project, zeker op het gebied van witwassen.
Afgelopen vrijdag maakte PayPal bovendien bekend dat het zich terugtrekt, zo meldde