‘Facebook kan twintig jaar privacytoezicht van FTC krijgen’

Facebook

Facebook en de Amerikaanse waakhond FTC zijn druk in gesprek over een deal, na aanleiding van een onderzoek van de FTC. Een ingewijde stelt nu tegenover Reuters dat die deal onder meer kan bestaan uit twintig jaar lang privacytoezicht op het bedrijf.

Het onderzoek van de FTC begon ruim een jaar geleden, nadat bekend werd dat Cambridge Analytica gegevens van Facebook-gebruikers misbruikte om politieke profielen op te stellen. Met het onderzoek moet aangetoond worden of het platform hiermee, en met andere privacyschandalen van vorig jaar, een overeenkomst uit 2011 schendt.

In 2011 sloten Facebook en de FTC namelijk ook al een deal, waarin stond dat het sociale medium meer moet doen om de privacy van gebruikers te bewaken. Het bedrijf moet transparant zijn en gebruikers op de hoogte stellen, voordat persoonlijke gegevens met derde partijen gedeeld worden. Verder mogen gebruikers niet misleid worden over privacy.

Facebook heeft al 3 miljard dollar aan de kant gezet voor een boete van de FTC, die volgens het bedrijf mogelijk tussen de 3 en 5 miljard dollar uitkomt. Twee bronnen zeggen tegenover Reuters echter dat ze deze week nog geen deal verwachten. Eén van de bronnen zei zelfs dat de aankondiging van een deal zelfs pas over een maand kan volgen.

Is het genoeg?

De vraag is echter of critici de deal genoeg vinden. In de overeenkomst uit 2011 met de FTC stond bijvoorbeeld ook al dat Facebook aan de overheidsinstantie moest rapporteren over zijn privacy-praktijken. En ja, dat moest het 20 jaar lang doen, net zoals nu besproken zou worden.

Verder stellen diverse Amerikaanse regelgevers dat het sociale medium de verwachte overeenkomst niet genoeg is. Senatoren Richard Blumenthal – een Democraat – en Josh Hawley, een Republikein, zeiden in een brief aan de FTC dat zelfs een boete van 5 miljard dollar te weinig was.

Zij vinden dat topmensen van het bedrijf, waaronder CEO Mark Zuckerberg persoonlijk verantwoordelijk moet worden gehouden. Vorige week verscheen er berichtgeving waaruit bleek dat de FTC daar zelf nog intern verdeeld over is.

Foto: Shutterstock.com