Facebook openbaart plannen met virtual reality

Voor het eerst sinds de overname van Oculus is Facebook dieper ingegaan op de plannen die het heeft met virtual reality. Tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie F8 liet het bedrijf weten dat virtual reality een integraal onderdeel gaat uitmaken van de strategie van het bedrijf.

De Chief Technology Officer van Facebook, Mike Schroepfer, gaf aan dat Oculus een belangrijke rol gaat vervullen in het aanbieden van een nieuw soort content op het sociale netwerk. Vooralsnog delen we berichten, foto’s en video’s via Facebook, maar volgens Schroepfer ervaren we daarmee nooit hetzelfde als de persoon die het bericht plaatst. Virtual reality zou hier volgens de CTO uitkomst moeten bieden.

Sommige ervaringen willen we graag met iemand delen, zodat die persoon het gevoel heeft er toch bij te kunnen zijn. Bijvoorbeeld tijdens verjaardagsfeesten en het moment waarop je kind zijn eerste stappen zet. Op dit moment blijft het een oppervlakkige ervaring, maar via virtual reality moet een gebruiker op afstand in staat zijn om het ‘echt’ te beleven.

Door Facebook en virtual reality samen te brengen, krijgt iedereen de mogelijkheid om deze momenten echt te ervaren, zo stelt Schroepfer. Het doel van Facebook is om content te kunnen delen, waarmee een gebruiker daadwerkelijk iets waarneemt in de hersenen.

Via de headset van Oculus zouden gebruikers straks in staat moeten zijn om gedeelde ervaringen daadwerkelijk te kunnen beleven. Hierdoor zouden personen over de hele wereld nog meer met elkaar verbonden kunnen worden.

Zowel Schroepfer als Oculus’ Chief Scientist Michael Abrash beamen dat de bedrijven nog een lange weg te gaan hebben. Via 360 graden video’s wil Facebook de beleving alvast verbeteren, maar het moge duidelijk zijn dat virtual reality ervaringen de beleving nog beter over kunnen brengen.

Samsung toonde onlangs al aan dat virtual reality in de toekomst mensen over een grote afstand met elkaar kan verbinden. Zo maakte een vader op 4000 kilometer afstand de geboorte van zijn zoontje mee via virtual reality.