Facebook gaat Russische inmenging rond Brexit-referendum opnieuw onderzoeken

Facebook gaat opnieuw onderzoek doen naar mogelijke Russische inmenging op zijn platform in aanloop naar het Brexit-referendum. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt, schrijft persbureau Reuters. In december concludeerde Facebook dat Rusland slechts 85 eurocent heeft gespendeerd aan Brexit-gerelateerde advertenties.

Het sociale medium kwam tot die conclusie door te kijken naar accounts die eerder al gelinkt werden aan de Internet Research Agency, een Russisch bedrijf dat via sociale media de publieke opinie wil beïnvloeden.

Dat Facebook alleen naar de bijna vijfhonderd accounts keek die al bij het bedrijf bekend waren, zorgde direct voor kritiek. Het Britse parlementslid Damian Collins zei dat het erop leek dat Facebook geen moeite heeft gedaan om de zaak beter te onderzoeken.

In een brief (pdf) aan Collins schrijft Facebook dat zijn beveiligingsexperts historische gegevens op het platform opnieuw gaat beoordelen. Het onderzoek duurt volgens het bedrijf enkele weken.

Het parlementslid Collins is ook voorzitter van het Britse Comité voor Digitaal, Cultuur, Media en Sport. Dit comité controleert namens de het House of Commons (de Britse Tweede Kamer) het beleid van het gelijknamige Britse ministerie.

“Ik kijk ernaar uit om de resultaten van de onderzoek te bekijken”, zei Collins in een verklaring. “[I]k weet zeker dat we Facebook willen ondervragen zodra we de uitkomst [van het onderzoek] weten.”