Beveilig je Facebook-account nog beter via tweestapsverificatie met een usb-sleutel

Accounts op Facebook kunnen vanaf nu beter beveiligd worden. Het sociale medium ondersteunt vanaf nu namelijk tweestapsverificatie met een beveiligingssleutel. Gebruikers kunnen daarmee een fysieke sleutel aan hun Facebook-account koppelen om hun identiteit te bevestigen.

Door een fysieke sleutel te gebruiken, ben je minder afhankelijk van andere manieren van tweestapsverificatie. Een gebruikelijke manier om in twee stappen in te loggen is bijvoorbeeld met een app op je smartphone of een code via sms.

U2F

Universal 2nd Factor is een standaard voor tweestapsverificatie. Naast een wachtwoord heb je daarbij ook een tweede factor nodig om met je account in te loggen. De U2F-sleutel, die je in je usb-poort kunt stoppen, dient als zo’n tweede factor. Op die manier kan alleen degene die toegang heeft tot zowel jouw wachtwoord als de U2F-sleutel op het account inloggen.

De U2F-sleutel wordt momenteel alleen ondersteund door de browsers Chrome en Opera. Daarom vraagt Facebook ook om een tweede manier om je identiteit te bevestigen, bijvoorbeeld via een smartphone. Tweestapsverificatie voor de app van Facebook worden nog niet ondersteund.

Heb je toch een U2F-sleutel die near field communication (nfc) ondersteunt, dan kun je die ook gebruiken in combinatie met een Android-apparaat. Daarmee lukt het dus wel om op je smartphone op de mobiele site in te loggen. Dat geldt niet voor bezitters van een iPhone. Apple stelt de nfc-chips in zijn telefoons namelijk niet beschikbaar voor derde partijen.