‘Facebook verkocht ook na 2015 nog gebruikersdata’

Facebook

Hoewel Facebook gezegd heeft na 2015 geen gebruikersdata meer aan ontwikkelaars te leveren, bleven enkele partijen tot toegang tot de gegevens houden. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van rechtsdocumenten, werknemers van het sociale medium en ingewijden.

De bedrijven hadden in sommige gevallen ook toegang tot extra informatie, bijvoorbeeld vrienden van gebruikers. Aan de hand van een functie genaamd ‘ friend link’ kon gemeten worden hoe goed gebruikers met elkaar bevriend waren. Daarnaast zou informatie als telefoonnummers gedeeld zijn.

De informatie werd aan “een klein aantal” bedrijven, waaronder RBC en Nissan, geleverd. In 2015 zou het sociale medium gestopt zijn met het delen van informatie. Gebruikers worden wel ingedeeld in gegroepeerde categorieën om gerichte advertenties te tonen.

Nuance

Facebook nuanceert de berichtgeving van The Wall Street Journal in een reactie op Twitter. Naar eigen zeggen werd de gegevensdeling in 2015 stopgezet, maar vroegen sommige partijen om verlening. Met de nieuwe overeenkomsten zou ook minder data gedeeld worden dan voorheen. Alle verleningen zouden een paar jaar geleden tot een einde zijn gekomen.