‘FBI verzamelde 434.000 irisscans in ‘pilotprogramma’ sinds 2013′

De FBI heeft sinds 2013 bijna een half miljoen irisscans van gearresteerde mensen verzameld, zonder dat daarbij duidelijke voorwaarden rondom de privacy bestond. Dat schrijft The Verge. De opgebouwde database wordt gedeeld met andere overheidsinstellingen, zoals de grenswacht en het Ministerie van Defensie.

Het project begon als een proef om nieuwe technologie te testen, maar is inmiddels uitgegroeid tot de grootschalige verzameling van biometrische gegevens uit de ogen van Amerikaanse burgers die ‘in handen kwamen’ van de politie. Omdat het om een pilotproject gaat, zijn de privacyregels rondom het project niet vastgelegd. Daardoor kon de FBI de gegevens van honderdduizenden personen verzamelen zonder dat hier de afgelopen jaren de mogelijkheid is geweest om hier een publiek debat over privacy over te voeren. De FBI is op dit moment bezig om de zaken rondom privacybescherming binnen dit programma te regelen, schrijft The Verge.

San Bernardino

The Verge heeft documenten van een politiekorps uit San Bernardino in handen, waaruit blijkt dat dit korps alleen al de afgelopen jaren 200.000 irisscans heeft verzameld. Volgens de documenten ging het in de eerste maanden van dit jaar om bijna 200 scans per dag.

Daarmee is deze plaats, in de staat Californië, opnieuw de het podium van een discussie rondom privacy. Nadat eind vorig jaar een aanslag plaatsvond op een verzorgingstehuis, verzocht de FBI Apple om te helpen bij het ontgrendelen van de iPhone van de terrorist. Dat leidde uiteindelijk tot een nationale en internationale discussie over het dilemma tussen veiligheid en privacy.