FBI waarschuwt voor makkelijk hackbare auto’s

De FBI heeft samen met de Department of Transportation en National Highway Traffic Safety Administration gewaarschuwd voor de gevaren van steeds kwetsbaarder worden van auto’s voor hackaanvallen. Volgens de FBI is het zeer belangrijk probleem dat heel erg serieus genomen moet worden.

In een statement laat de FBI weten dat moderne voertuigen vaak uitgerust worden met software die de veiligheid en duurzaamheid van auto’s versterken of inzichtelijk maken voor bestuurders. Deze software is echter behoorlijk gevoelig voor hackers volgens de veiligheidsdienst.

Ze waarschuwen dan ook niet alleen fabrikanten van auto’s en auto-onderdelen, maar ook de burgers zelf. Als voorbeeld wordt de Jeep gegeven die door onderzoekers gehackt kon worden terwijl hij midden op de snelweg reed.

Updates

De FBI geeft bestuurders daarom vier tips die helpen om het gevaar rondom het hacken van auto’s zo klein mogelijk maakt. Zo moeten bestuurders hun software up-to-date houden met geautoriseerde software, oppassen voor mails waarin geadviseerd wordt om ‘updates te installeren’, discreet omgaan met het gebruik van apparaten van derden en inzicht houden over wie fysieke toegang tot de auto heeft.

Hoewel niet ieder hack-incident resulteert in veiligheidsgevaren, “is het belangrijk dat gebruikers stappen nemen om het risico zo klein mogelijk te maken” laat de FBI weten.

Een beetje een open deur is het natuurlijk wel, want de veiligheidsrisico’s gelden voor elke computer of ieder apparaat dat verbinding maakt met internet. De gevolgen kunnen voor consumenten echter een stuk gevaarlijker zijn als hun auto wordt gehackt, dan wanneer het met hun computer of laptop gebeurd.