Filmstudio’s maken jacht op torrent-gebruikers die recent gelekte films delen

Als je actief bent op een torrent-website kan het je haast niet ontgaan zijn: recent zijn er veel nieuwe films verschenen die vaak nog in de bioscoop draaien. De zogenaamde DVD-screeners waren gelekt door iemand binnen de filmindustrie en nu maken de filmstudio’s jacht op gebruikers die de screeners delen.

Deze versies van de films worden vaak naar recensenten of andere belanghebbende gestuurd om bijvoorbeeld te beoordelen of een film mee kan doen met de Oscars of een andere filmcompetitie. Elk jaar lekken deze DVD-screeners en zijn deze te downloaden via torrent-websites.

Nu hebben diverse filmstudio’s direct gebruikers aangesproken die hun internetverbinding beschikbaar stelden om de films te delen. Ook spreken de filmstudio’s de diverse torrent-websites aan. Paramount Pictures vraagt websites via hun anti-piraterij partner of websites de content kunnen verwijderen:

We vragen je onmiddellijke hulp bij het verwijderen en het blokkeren van het inbreukmakende materiaal op jullie netwerk. We vragen ook of jullie ervoor kunnen zorgen dat gebruikers of IP-adressen tegengehouden kunnen zodat ze in de toekomst niet nog meer eigendom van Paramount kunnen delen.

Of dit soort berichten echt zin hebben blijft een vraag. Zonder tussenkomst van een rechter hoeven de torrent-websites geen gehoor te geven aan de eisen van filmstudio’s. En zonder de toegang tot de gegevens van gebruikers is het moeilijk voor filmstudio’s om achter de identiteit van individuele gebruikers te komen. In Nederland is er sinds kort een downloadverbod, al lijkt dat vooralsnog weinig impact te hebben op torrent-gebruikers.