In Silicon Valley houden robots de straten veilig

Knightscope is een startup die straten overal ter wereld veiliger probeert te maken. Het bedrijf heeft diverse robots losgelaten in de straten van Silicon Valley in de hoop dat ze daardoor veiliger worden.

De zogeheten K5 Security Robot kan zelfstandig door het gebied reizen en kan daarnaast zien, voelen, horen en ruiken. Volgens mede-oprichter Stacy Stephens van Knightscope zijn de robots zo ontwikkeld dat ze een veilig gevoel creëren voor omstanders. “We hebben gehad dat mensen naar de robot toelopen om hem te knuffelen, zonder specifieke reden.”

organicgleefulkingfishergif

De primaire functie van de K5 Security Robot is aanwezig zijn, dat legt Stephens uit tegenover CBS San Francisco. “Het eerste wat gaat gebeuren is dat een inbreker de robot gaat zien.” Ze legt verder uit dat inbrekers vaak lui zijn en daarom niet opzoek zijn naar een confrontatie. “Ze zijn juist opzoek naar een makkelijk doelwit.”

De robot is 1,5 meter lang en weegt 140 kilogram en hij maakt gebruik van dezelfde technologie als Googles zelfrijdende auto. Daarnaast maakt het systeem gebruik van veel open data om te voorspellen waar de meeste kans is op misdaad. Als de robot iets op het spoor komt stuurt hij een bericht naar de autoriteiten en de woongemeenschap.

Hoewel in het verleden de robots geholpen hebben bij het oplossen/voorkomen van misdaden is het maar de vraag of dit soort robots wenselijk zijn. In principe is het niet anders dan extra cameratoezicht, al zegt Knightscope dat alleen data van daadwerkelijk misdaden gedeeld worden met de autoriteiten. Daarnaast wordt er ook video van je gedeeld met de politie als je besluit de robot aan te vallen of om te duwen, je bent gewaarschuwd.