Fitbit-data zorgt voor arrestatie in Amerikaanse moordzaak

Fitbit

Fitnesstrackers zijn ontzettend handig. Niet alleen om in de gaten te houden of je je sportdoelen wel behaald, maar ook om een moordenaar te arresteren. En dat is precies wat er in de Amerikaanse stad Connecticut gebeurde. De politie kon daar een man arresteren voor de moord op zijn vrouw dankzij de data van haar Fitbit, schrijft de Hartford Courant.

Connie Dabate werd in december 2015 in haar huis doodgeschoten. Het moordwapen was een .357 Magnum die haar veertigjarige man, Richard Dabate, een paar maanden eerder had gekocht. De plaatselijke politie onderzocht de zaak een jaar lang. Richard zei in eerste instantie dat zijn vrouw vermoord werd door een “lange man met overgewicht”. Hij zou hebben ingebroken en Connie de kelder in hebben gejaagd, voor hij haar doodschoot.

Leugens

Maar de politiehonden konden de geur van een gewapende inbreker niet vinden. Daarnaast gaf de data van Connie’s Fitbit aan dat ze in het uur nadat ze volgens haar man werd vermoord nog rondliep. Ze leefde dus nog en de man loog. Aan de hand van die data, alarmsystemen, computers, smartphones en sociale media kon de politie een tijdlijn maken van wat er gebeurd was. En de verklaring die Richard gaf, bleek niet waar te zijn.

Een motief heeft Richard ook. De twee hadden al een paar maanden ruzie over geld. In november 2015 stuurde Richard een sms naar zijn vriendin dat hij en Connie een “langzame scheiding” kregen. Uiteindelijk besloot hij dus om haar te vermoorden. Richard is opgepakt. Vandaag moet hij voor de rechter verschijnen.

Volgens de politie is het behoorlijk zeldzaam dat data van Fitbit gebruikt wordt tijdens een politieonderzoek. In Nederland is er echter een zelfde soort geval bekend. In de zaak rond de moord op zakenman Koen Everink dient data van een fitnesstracker-app als bewijs.