Data fitnesstracking-app is bewijsmateriaal in moordzaak zakenman Koen Everink

De data van een fitnesstracking-app speelt voor het eerst een rol in een rechtszaak in Nederland. In de zaak rond de moord op zakenman Koen Everink in Bilthoven, claimt het OM dat de verdachte, tenniscoach Mark de J, liegt. Het bewijs daarvoor is de data van een stappentel-app op zijn telefoon, schrijft RTL Nieuws.

De data uit de app zou niet overeenkomen met de verklaring die De J. heeft afgegeven. Daarom eist het OM dat er verder onderzoek wordt gedaan naar deze data. De advocaat van de verdachte vindt het gevaarlijk om conclusies te trekken uit deze data. “Als je een paar keer je telefoon schudt, heb je zomaar meters gelopen”, verklaart hij.

Heel veel details over de precieze data en om welke app het gaat, zijn verder niet bekend. Het zou er mee te maken hebben dat Mark de J. uit zijn auto zou zijn gestapt, terwijl in zijn verklaring claimt in één keer naar huis te zijn gereden.

Of de rechter het bewijsmateriaal ook daadwerkelijk gaat gebruiken bij de veroordeling is afwachting. Het OM wil eerst meer onderzoek en het is slechts een heel klein onderdeel van de bewijsvoering van het OM in de zaak.