Google beschermt nieuwssites gratis tegen DDoS-aanvallen

Google wil kleine onafhankelijke nieuwsorganisaties helpen bij hun berichtgeving door ze te beschermen tegen DDoS-aanvallen. Het is de eerste dienst die de denktank van het bedrijf onder de naam Jigsaw lanceert.

De dienst heet Project Shield en is bedoeld voor mensenrechten- en onafhankelijke (politieke) nieuwsorganisaties die bang zijn om of risico lopen om gecensureerd te worden. De websites kunnen zich aanmelden, waarna Google deze aanmeldingen eerst nog moet goedkeuren.

De dienst is echt bedoeld voor organisaties, schrijft Google, en bijvoorbeeld niet voor individuele bloggers. Hoewel die natuurlijk ook risico lopen al ze bijvoorbeeld een politiek tegengeluid laten horen in een land waar het risico op censuur hoog is.

Met een DDoS-aanval is het redelijk eenvoudig voor een organisaties of regimes om organisaties die een tegengeluid laten horen te censureren. Zo werd Nigeria tijdens de verkiezingen van 2014 getroffen door DDoS-aanvallen en noemt Google ook Parijs na de aanslagen op Charlie Hebdo en het conflict in Oekraïne als voorbeeld.

Volgens Google vinden elke dag tienduizenden van zulke aanvallen plaats. Eerder lanceerde het bedrijf al de Digital Attack Map, een kaart waarop de meest recente DDoS-aanvallen in de wereld gevisualeerd zijn.