Google laat je je eigen Google Home bouwen voor een paar tientjes

Artificial Intelligence Yourself Google Raspberry Pi The Magpi

Bij de introductie van Google Assistent, de virtuele assistent van Google, werd meteen duidelijk dat Google een visie had dat de dienst overal in zou ‘leven’. In je smartphone, je horloge en de slimme speakers Google Home. Maar later bijvoorbeeld ook in je auto, je tv, je koelkast etc. Om dat mogelijk te maken wil Google de dienst niet alleen beschikbaar maken in zijn eigen software, maar ook beschikbaar maken voor ontwikkelaars.

In eerste instantie gaat het daarbij om hobbyisten. Een week geleden lanceerde het internetbedrijf een softwarekit waarmee je Google Assistent zelf ergens aan kunt toevoegen. Google heeft onder meer handleidingen waarmee je de software kunt draaien op een Raspberry Pi 3 die je een paar tientjes kost.

Nu gaat Google nog een stap verder: het bedrijf lanceert namelijk een compleet bouwpakket, waarmee je zelf een Google Home-speaker kunt bouwen. Het kloppende hart is een Raspberry Pi 3 die je zelf moet regelen, maar een speaker, microfoon en alle andere benodigde hardware wordt als een bouwpakket geleverd. Zelfs de behuizing, een doosje van bruin karton, zit bij het pakket.

Het bouwpakket is niet gewoon in de winkel te koop, tenminste: het wordt meegeleverd met het officiële magazine van de makers van de Raspberry Pi: The MagPi. Dat magazine is voor ons Nederlanders vrij gemakkelijk online te verkrijgen, maar een kleine rondgang leert dat hij op veel plekken is uitverkocht.

Commerciële toepassing

Artificial Intelligence Yourself, zoals het project heet, is een leuk initiatief van Google om mensen aan het hobby-en te krijgen. Tegelijkertijd gaat het hier ook echt om hobby-en. In de strijd met Amazon Alexa is het voor het internetbedrijf belangrijker om ervoor te zorgen dat het voor commerciële partijen mogelijk wordt de Google Assistent toe te voegen aan hun producten.

Amazon biedt die mogelijkheid namelijk al wel aan en op de CES in Las Vegas zagen we begin dit jaar al fabrikanten die daar gebruik van hebben gemaakt. Om niet te ver achter te lopen op zijn belangrijkste concurrent moet Google hier ook snel mee aan de slag.