Google ontvangt op 1 dag meer dan 12.000 verzoeken om persoonlijke data te verwijderen

Sinds Google afgelopen vrijdag een webformulier op zijn site plaatste waarmee Europese internetgebruikers een verzoek kunnen indienen om belastende links te laten verwijderen uit de zoekresultaten, ontving het bedrijf al meer dan 12.000 verzoeken hiertoe.

De maatregel werd vrijdag ingevoerd als gevolg van een uitspraak van het Europese Hof die begin deze maand bepaalde dat Google voortaan op verzoek van gebruikers links naar belastende websites op verzoek moet gaan verwijderen. De uitspraak werd bekend onder de noemer ‘Het recht om vergeten te worden’.

De eerste 12.000 verzoeken kwamen afgelopen zaterdag binnen bij Google, in een tijdbestek van amper 24 uur. Dat zijn er ca. 20 per minuut. Om een link te laten verwijderen moet de gebruiker aangeven waarom het zoekresultaat in zijn ogen ‘incorrect, irrelevant of niet langer relevant is’. Alleen Europese gebruikers kunnen hun ‘recht om vergeten te worden’ uitoefenen.

Het is onduidelijk hoe streng Google gaat zijn in het beoordelen van alle verzoeken, maar dat ze het hardgrondig oneens zijn met de uitspraak van het hof blijkt wel uit de reacties op het vonnis van oprichter Larry Page, die waarschuwt dat deze vorm van censuur innovatie tegen houdt en kwaadwillende regimes in de kaart speelt.

Ook kan de effectiviteit van de maatregel in twijfel worden getrokken, op internationale versies van Google.com waaronder de Amerikaanse variant, zullen de zoekresultaten naar een persoonsnaam immers nog wel gewoon ongecensureerd getoond worden.