Google+ wordt eerder stopgezet na vondst tweede fout in sociaal netwerk

Mocht je het vergeten zijn: er is nog een sociaal platform naast de bekende netwerken als Facebook, Twitter en Snapchat. Het gaat om Google+, al is het nooit echt heel populair geweest. In oktober besloot Google al om het platform te gaan sluiten, maar die sluiting wordt nu vervroegd omdat er voor de tweede keer in drie maanden een fout is gevonden.

In oktober werd de eerste fout gevonden, waarmee app-ontwikkelaars van derde partijen toegang kregen van gebruikers en hun vrienden. Dat lek is inmiddels gedicht. Het bedrijf besloot vervolgens om het platform in augustus volgend jaar te gaan sluiten.

Nieuwe fout

Nu is er echter opnieuw een fout gevonden in het platform. Door de fout kan mogelijk de persoonlijke informatie van 52,5 miljoen gebruikers – waaronder namen en e-mailadressen – getoond worden aan ontwikkelaars die de API van Google+ gebruiken. Daarbij maakte het niet uit of de gebruiker zijn gegevens op openbaar had gezet of niet.

Google benadrukt overigens dat het geen bewijs heeft gevonden dat het lek misbruikt is of dat er data gestolen is. Het lek is ondertussen ook gedicht. Maar dit was duidelijk wel de druppel die de emmer deed overlopen voor Google, want het platform wordt nu vier maanden eerder gesloten dan in eerste instantie.

Over 90 dagen is het niet meer mogelijk om de API van de dienst te gebruiken. In april 2019 komt er helemaal een einde aan Google+. Tot die tijd kun je de dienst echter wel blijven gebruiken.