Buitenlandse inlichtingendienst zit achter hack Australisch weerbureau

Een buitenlandse inlichtingendienst heeft vorig jaar een internetaanval uitgevoerd op het Australische Bureau of Meteorology, vergelijkbaar met het KNMI in Nederland. Dat stelt het Australian Cyber Security Centre in een onderzoeksrapport waarover persbureau Reuters bericht.

De aanval vond in december vorig jaar plaats. Een belangrijke supercomputer van de organisatie werd besmet met malware. Die computer is verbonden met andere systemen binnen de Australische overheid. Waarschijnlijk was dus niet het Bureau of Meteorology zelf het doelwit, maar was het bedoeld als een ingang naar andere onderdelen van de overheid.

Welk land er achter de aanval zit is onduidelijk, daar gaat het rapport niet op in. Vlak na de aanval werd in de Australische media China als dader aangewezen. De Australische overheid wilde dat toen niet bevestigen en wilde toen ook niet zeggen dat het überhaupt om een buitenlandse inlichtingendienst ging. Nu meldt het dat laatste dus heel specifiek wel, maar wordt China niet direct beschuldigd. China zelf heeft altijd ontkend dat het iets met de aanval te maken heeft.

In het rapport stelt de Australian Cyber Security Centre dat de gebruikte malware vaker is gebruikt bij hackpogingen van overheden.