Hands on: OnePlus 7T en 7T Pro bewijzen dat meer van hetzelfde niet erg is

OnePlus 7T Pro

OnePlus heeft er groots mee uitgepakt: de OnePlus 7T en 7T Pro komen met een hoge verversingsfrequentie, waardoor het nog prettiger moet zijn om het scherm te gebruiken. Bij een eerste hands on kunnen we dat beamen.

Allereerst: de OnePlus 7T en 7T Pro lijken in veel opzichten op hun voorgangers. Maar de twee telefoons laten ook zien dat dat niet erg is. Ze hebben namelijk de beste functies van hun voorgangers mee genomen. Bovendien zijn er wel wat verschillen

OnePlus heeft bij de 7T bijvoorbeeld gekozen voor een ronde behuizing voor zijn drie lenzen. Opvallend, want in de markt hebben de meeste smartphones nu een vierkante variant.

Groot voordeel is dat de telefoon daardoor stevig op tafel blijft liggen, zonder te wiebelen. De 7T Pro lost dit probleem op door de camera’s dieper in de behuizing te verzinken, vertelde een woordvoerder me tijdens de lancering. Deze telefoon heeft de camera’s dan ook onder elkaar zitten.

OnePlus 7T
OnePlus 7T

Hoe doet de camera het?

De camera doet het overigens ook redelijk goed. Bij mijn eerste test kreeg ik scherpe beelden, ook als ik heel dichtbij een onderwerp kwam dankzij de nieuwe macro-functie. Verder is er een ultra wide-functie, waarmee je nog meer in een foto kwijt kunt.

Bij het inzoomen zag ik wel flink wat ruis op het beeld, maar de ruimte waar we in stonden was ook slecht verlicht. Mogelijk doet de camera het in dat opzicht dus beter bij helder licht. Dit geldt voor zowel de 7T als de 7T Pro.

Overigens is er wel een speciale nachtmodus, waarmee de foto’s al verbeterden. Maar dit kan nog wel een aandachtspunt blijven voor OnePlus.

OnePlus 7T

OnePlus 7T

Geweldig scherm

Maar dat scherm! Ik moet zeggen, ik was wat sceptisch over het zoveelste ‘geweldige’ scherm dat een smartphone-fabrikant aankondigt, dat vervolgens nauwelijks beter blijkt te zijn dan die van zijn voorganger of de concurrentie. Maar die verversingsfrequentie maakt dus wel echt uit. Het wisselen tussen apps en scrollen gaat veel vloeiender en is echt prettiger voor je ogen.

Daarnaast komen de beide telefoons direct met OxygenOS 10, de nieuwe versie van OnePlus’ besturingssysteem gebaseerd op het nieuwe Android 10. Daarin zitten ook nieuwe gebaren waarmee je de telefoon kunt besturen, waardoor de virtuele knoppen onderin verdwijnen. En dat gaat behoorlijk vloeiend: ik was er bijzonder snel aan gewend.

Het scherm van de 7T Pro komt naar mijn mening ietwat beter uit de verf, met name omdat deze variant geen inkeping heeft. Daardoor kun je echt het volledige scherm gebruiken. Maar de inkeping van de 7T is verder niet storend.

De selfie-camera

De reden dat de 7T Pro geen inkeping heeft, is omdat de selfie-camera net als bij de 7 Pro uitklapt uit de bovenkant van het scherm. Dit gaat met een soepel lopend mechanisme dat automatisch in werking treed als je omschakelt naar de selfie-modus.

OnePlus 7T Pro selfiecamera

De uitgeklapte camera voelt stevig aan, waardoor ik niet bang ben dat de camera afbreekt. Het geheel geeft me echt het idee dat deze telefoon wel tegen een stootje kan (al zou ik hem toch niet op een stenen ondergrond laten vallen).

De behuizing van de beide telefoons voelt – zoals altijd – ook stevig aan en is bovendien meer dan mooi te noemen. Helaas is er nog steeds geen ondersteuning voor draadloos opladen, waardoor ik wel vraagtekens blijf zetten bij de keuze voor glas. Hoewel dit voor een beter bereik zou zorgen, zie je vingerafdrukken er ook beter op. Maar dat is snel opgelost met een hoesje.

Betaalbaar

De beide telefoons komen bovendien – zoals we gewend zijn van OnePlus – met een erg relatief laag prijskaartje. De OnePlus 7T verschijnt voor 599 euro, de 7T Pro voor 759 euro. In vergelijking met andere high-end telefoons is dat meer dan redelijk.

De beide telefoons liggen vanaf 17 oktober in de winkels.