‘Helft van alle banen in Japan in 2035 overgenomen door robots’

Onderzoekers van het Nomura Research Institute (NRI) hebben vastgesteld dat ongeveer de helft van alle banen in Japan in de komende 20 jaar kunnen worden overgenomen door robots. Daarmee scoort het land hoger dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk.

Het team van NRI onderzocht, in samenwerking met een professor van de universiteit van Oxford, zo’n 600 banen in Japan. Zo’n 49 procent van de onderzochte banen zouden in de komende 20 jaar kunnen worden vervangen door robots en algoritmes.

tokyo straat tokio street crowd mensenmassa

Tijdens hun onderzoek keken de data analysten van NRI onder andere naar de mate waarin het werk enige creativiteit verlangt van de uitvoerer. Met andere woorden: medewerkers van helpdesks, bezorgdiensten, receptionisten of werkzaamheden achter een lopende baan staan op het punt om gerobotiseerd te worden, terwijl schrijven, tekenen en doceren (voorlopig) nog veilig lijken.

De resultaten liggen een stuk hoger dan de scores van hetzelfde onderzoek dat vanuit de universiteit van Oxford werd gedaan in de Verenigde Staten (47 procent) en het Verenigd Koninkrijk (35 procent). Volgens NRI’s hoofdonderzoeker Yumi Wakao heeft dat vooral te maken met de sociale verschillen in de landen. “Veel Japanse burgers hebben de robotisering van de samenleving al geaccepteerd, gevoed door de snelle vergrijzing in het land en de drang om meer creatieve carrières na te jagen,” aldus Wakao tegenover Engadget.