Het wordt koud! Met deze drie activiteiten haal je daar het meeste plezier uit

Koud weer

Het was de afgelopen weken al niet heel warm, maar deze week kunnen we genieten van écht koud weer. Misschien heb je de neiging om lekker onder een dekentje weg te kruipen met een mok warme chocolademelk, maar je kunt er natuurlijk ook op uit gaan en echt het meeste uit deze koude dagen halen. Wij zetten drie activiteiten voor je op een rij om dat te doen.

Maandag kwam de temperatuur al maar kort boven het vriespunt uit en vandaag en de komende dagen is het nog wat kouder. Op dinsdag blijft de temperatuur rond het vriespunt hangen, zegt Weeronline, en woensdag lijkt er weinig verschil. Helaas wordt het donderdag al wel weer wat warmer, dus dan is het alweer uit met de ijspret. Met andere woorden: wie fan is van vrieskou, moet er dinsdag en woensdag het meeste van maken.

Tijd om te gaan schaatsen?

Het eerste instinct van menig Nederlander is ongetwijfeld om te kijken of de schaatsen al uit het vet kunnen. Het antwoord is: ja en nee.

Het gaat de komende dagen wel flink vriezen – zeker ’s nachts – maar op open water kun je absoluut niet schaatsen. Daar moet het namelijk heel veel langer voor vriezen. Dus de meertjes en slootjes in de buurt kun je nog even laten voor wat het is.

Daarentegen zijn er wel een hoop natuurijsbanen in Nederland die slechts een klein laagje water hoeven te laten bevriezen. En die gaan zeker wel proberen om de deuren te openen. Of het lukt, blijft natuurlijk de vraag. Nieuwsgierig of het de ijsbaan bij jou in de buurt gelukt is? Op Schaatsen.nl zie je een mooi overzicht van alle ijsbanen in Nederland en welke geopend zijn, zowel de natuurijsbanen als de kunstijsbanen. Dus houd je schaatsen in ieder geval gereed!

Naar de kerstmarkt

Koud weer brengt velen van ons ook snel in de feeststemming, zeker nu de feestdagen voor de deur staan. En hoe kun je je daar nu beter op voorbereiden dan door naar een kerstmarkt te gaan? Niet alleen is het enorm gezellig, het brengt je ook direct in de kerststemming. En met een kop warme chocolademelk of een glas warme glühwein merk je weinig meer van die kou.

Maar waar en wanneer is er dan een kerstmarkt? En zit er ook een bij mij in de buurt? De website kerstmarkten.net geeft een mooi overzicht van de verschillende markten, waar die zijn en hoe laat ze open gaan. En je krijgt er ook direct een aantal reviews bij, zodat je weet wat je kunt verwachten. Succes gegarandeerd!

Een koude dip

In het buitenland is het al jaren een trend en ook in Nederland doen steeds meer mensen mee: winterzwemmen! Het klinkt misschien als een gek idee om midden in de winter, met ijskoude temperaturen een duik in buitenwater te nemen, maar volgens diverse mensen is het wel enorm goed voor je. Zo claimen mensen dat het niet alleen goed is voor je gezondheid, maar ook voor je mentale toestand. We weten namelijk dat er door een ijskoude dip endorfine vrijkomt, wat je een geluksgevoel geeft. En het zou ook nog eens goed zijn voor je bloedsomloop.

Natuurlijk zitten er wel risico’s aan, met als meest duidelijke dat je onderkoeld kunt raken. Daarom wordt geadviseerd om het winterzwemmen rustig op te bouwen – dus ga niet direct een rondje zwemmen, maar begin eerst eens met een korte plons in ondiep water of een enorm koude douche – en om nooit alleen te gaan zwemmen. En natuurlijk moet je ook een veilige plek uitkiezen, waar je ook gewoon kunt lopen in het water. Het zwemmeertje bij jou in de buurt is dus misschien de beste optie. Maar één ding is zeker: zo haal je wel het meeste uit echt koud weer.

Beeld: Shutterstock.com