Hoeveel groener is een elektrische auto vs. een benzine auto?

elektrische auto

Tegenwoordig worden steeds meer gewone parkeerplekken in steden opgeschort om daar parkeerplaatsen voor elektrische auto’s van te maken. Daarnaast is Rijkswaterstaat ermee bezig om meer elektrische laadpalen in parkeergarages toe te voegen. Maar ook uit verkoopcijfers blijkt dat elektrische auto’s booming zijn: ruim één op de vijf verkochte personenauto’s in 2020 was volledig elektrisch. Een elektrische auto klinkt dus goed. Maar hoeveel groener zijn die eigenlijk ten opzichte van een benzineauto?

Is een elektrische auto eigenlijk wel zo groen?

Uitstoot

Als we kijken naar de uitstoot van beide auto’s, komt de elektrische auto een stuk beter uit: de CO2-uitstoot hiervan tijdens het rijden is namelijk nul. Maar dat betekent niet dat deze auto’s helemaal geen uitstoot hebben. Er bestaat namelijk ook nog zoiets als indirecte uitstoot. En dat zit zo: er komt namelijk wel uitstoot vrij bij het produceren van elektriciteit voor de auto’s. Deze uitstoot is een stuk lager dan de uitstoot van een ritje met een benzineauto. Maar dat betekent dat de uitstoot dus niet helemaal gelijk aan nul is.

Productie

Daar komt bij dat de CO2-uitstoot niet alleen vrijkomt tijdens het rijden. Ook bij de productie komt er al CO2 vrij. Het grootste knelpunt wat betreft CO2-uitstoot is dan ook het produceren van de elektrische accu. Batterijen van elektrische auto’s worden namelijk gemaakt van grondstoffen als kobalt, lithium en zeldzame grondstoffen uit de aarde.

Dat betekent dat er ontzetten veel water nodig is bij het produceren hiervan. Daarnaast komen er behoorlijk wat schadelijke restproducten vrij bij het produceren van kobalt. Niet heel groen dus. Dat is dan ook de reden dat een elektrische auto niet per se heel klimaatvriendelijk is.

Elektrische auto vs benzineauto

Al met al is het goed om in je achterhoofd te houden dat een ritje met de auto eigenlijk nooit klimaatvriendelijk is. Maar, mocht je voor de meest groene optie kiezen, dan wint de elektrische auto het toch van de benzineauto. En dat is natuurlijk goed nieuws, maar het is goed om in je achterhoofd te houden dat ook een elektrische auto (nog) niet volledig klimaatvriendelijk geproduceerd kan worden.

Wil je écht voor een klimaatvriendelijke auto gaan? Dan is de elektrische deelauto nog de beste optie. Je deelt hierbij ook de impact van de productie van de auto.

Beeld: Unsplash