Wil je eindelijk eens dat boek schrijven? Deze drie hulpmiddelen geven een vliegende start

hulpmiddelen voor het schrijven van een boek

Het is de droom van velen: het schrijven van een eigen boek. Maar tegelijkertijd kan het best lastig zijn om een boek te schrijven. Waar begin je? En wat gebruik je om in te schrijven of om je research te doen? Natuurlijk kun je klassiek aan de slag met een notitieboekje en een pen, of alles in een Word-document zetten. Maar er zijn nog wat andere hulpmiddelen voor het schrijven van een boek die je kunnen helpen. Wij zetten er drie voor je op een rij.

Scrivener

Wie een boek of verhaal schrijft, begeeft zich vaak in een wereld van research, korte stukjes inspiratie en diepgaande achtergrondinformatie. Dit alles kun je op verschillende manieren bewaren. Je kunt een notitieboekje volschrijven, een map aanleggen met alle informatie of bijvoorbeeld Evernote gebruiken om je research te verzamelen en te structureren. Maar speciaal voor schrijvers is er ook Scrivener.

Scrivener is een programma met ontzettend veel mogelijkheden voor zowel fictie- als non fictieschrijvers. Het biedt je de mogelijkheid om je verhaal in kleinere delen op te breken, door per hoofdstuk of scène een mapje of een bestand aan te maken. Op die manier kun je snel door delen van je verhaal navigeren, zonder dat je in een hele lange lap tekst moet zoeken naar die ene scène die je aan wil passen.

Scrivener

Een voorbeeld van hoe je je verhaal kunt indelen in verschillende onderdelen. Beeld: Scrivener

Maar Scrivener doet meer dan dat. Het geeft je ook ruimte om je research te verzamelen, notities aan te maken en allerlei achtergrondinformatie die je bedacht of verzameld hebt toe te voegen. Het is zelfs mogelijk om plaatjes of complete webpagina’s toe te voegen aan je research, zodat je alles bij de hand hebt. Helemaal ideaal is dat je naar dergelijke informatie kunt linken in je verhaal, voetnoten en comments kunt achterlaten én je achtergrondinformatie in een apart venster naast je verhaal kunt openen. Zo hoef je dus niet de hele tijd hen een weer te klikken tussen je achtergrondinformatie en je verhaal.

Scrivener geeft verder opties om bijvoorbeeld het totaal aantal woorden te tellen, doelen per dag of voor het hele boek te zetten en het geeft aan welke woorden je het meeste gebruikt in je verhaal. Ook kun je aangeven of een bepaald stuk tekst een eerste versie is, of dat je het al één of meerdere keren hebt herschreven. En als je uiteindelijk helemaal klaar bent, maakt Scrivener er één document van dat je naar een uitgever kunt sturen of kunt gebruiken om je boek zelf te publiceren.

Je research kun je naast je verhaal openen. Beeld: Scrivener

Scrivener is er voor zowel Windows als Mac. Helaas is het niet gratis: je betaalt er 53 euro voor. Maar je kunt het programma wel eerst gratis uitproberen.

NaNoWriMo

Natuurlijk zijn lang niet alle hulpmiddelen voor het schrijven van een boek digitaal of überhaupt een simpele tool als een stukje software. Nee, NaNoWriMo is veel meer dan dat. NaNoWriMo is namelijk een evenement van maar liefst een maand, waarin je geholpen wordt dat boek nu echt te schrijven.

NaNoWriMo staat voor National Novel Writing Month. Dit evenement is in 1999 ontstaan en inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks, wereldwijd evenement met honderdduizenden deelnemers. Het idee is simpel: in november maken alle deelnemers dezelfde afspraak, namelijk om minstens 50.000 woorden te schrijven voor één verhaal. Aan het einde van de maand heb je dan een eerste versie van je boek.

Hoewel het als een ietwat gek plan kan overkomen om 50.000 woorden in een maand te schrijven, zitten er toch wel voordelen aan. Allereerst: je hebt een deadline, en dat helpt veel mensen. Daarnaast doe je het met heel veel andere mensen – waar je in fora en op Discord ook mee kunt praten – waardoor je elkaar kunt steunen en een stok achter de deur hebt. Bovendien schrijf je nu vooral voor kwantiteit en niet kwaliteit, wat er in theorie voor kan zorgen dat je iets minder kritisch wordt op je eigen werk en gewoon door blijft schrijven.

Het voordeel van NaNoWriMo is dat deelname helemaal niets kost, behalve je eigen inzet. Je verdient er echter ook niets mee, behalve een banner om aan te geven dat je gewonnen hebt en natuurlijk die eerste versie van je boek. En het levert je heel veel plezier en inspiratie op, en misschien zelfs wat nieuwe vrienden uit de schrijfwereld.

Voor meer informatie over NaNoWriMo kun je terecht op de website. Daar kun je ook bijhouden hoeveel woorden je hebt geschreven, het Nederlandse forum vinden en allerlei hulpmiddelen raadplegen. De bedenker van dit alles – Chris Baty – heeft daarnaast een handboek geschreven voor de NaNoWriMo, waarin je uitleg en tips krijgt, maar vooral ook veel peptalks.

World Anvil

Ben je iemand die graag fictie schrijft en daar hele werelden omheen wil bouwen? Dan kan World Anvil nog een goed hulpmiddel zijn. Deze website – die je ook gratis kunt gebruiken – biedt je de mogelijkheid om alles over je wereld vast te leggen en doorzoekbaar te maken. De website laat je interactieve kaarten opzetten, laat je stambomen maken en tijdlijnen uitwerken. Ook kun je uitgebreide stukken achtergrond voor je personages opzetten en subplots bedenken en toevoegen.

Alles wat je schrijft en bedenkt is bovendien aan elkaar te linken, waardoor je een soort ‘bijbel’ voor je wereld creëert. En mocht je het leuk vinden, dan kun je al je ideeën ook delen met anderen. Het is zelfs mogelijk om met anderen aan jouw wereld te werken. Daarmee leent de website zich bijvoorbeeld ook goed voor fans van Dungeons en Dragons, die hun eigen wereld en verhaal willen opzetten.

En natuurlijk kun je in World Anvil ook aan je boek schrijven. Er zit namelijk een optie in om je manuscript uit te werken en zelfs om geld te vragen voor je werk. Je kunt je verhaal per hoofdstuk uitgeven of in één keer. Daarnaast kun je foto’s en muziek toevoegen, audioboeken uitgeven en nog veel meer.

World Anvil is gratis te gebruiken, maar er is ook een betaalde variant met meer opties. Daar betaal je, afhankelijk van welke opties je wil, 53 euro per jaar voor.

Beeld: Shutterstock.com