IBM gooit supercomputer Watson open voor Internet of Things-toepassingen

IBM Watson

IBM maakt de mogelijkheden van zijn supercomputer Watson beschikbaar voor Internet of Things-toepassingen van derden. Via API’s kunnen bedrijven de kunstmatige intelligentie van Watson gebruiken om nuttige informatie uit de data van sensoren en IoT-apparatuur te halen. Er komt niet alleen een API om getallen te verwerken, maar ook voor Natural Language Processing en het analyseren van foto’s en video’s.

Een logische stap volgens IBM, omdat er met 90 procent van de data uit IoT-toepassingen nog helemaal niets gebeurt op dit moment. Het is dan ook een flinke uitdaging om daar zelf conclusies uit te trekken en daarom is het handig om een computer dat werk te laten doen. Allerlei partijen beginnen daarvoor diensten aan te bieden en IBM kan natuurlijk niet achterblijven.

Vorige maand sprak ik met Andy Stanford Clark, die bij IBM onderzoek naar IoT-toepassingen doet. Hij vertelde toen al druk bezig te zijn met deze mogelijkheden:

Hierdoor hoeven mensen minder tijd te besteden aan het kijken naar de data en kan de computer zelfstandig beslissingen gaan maken. Zoals bijvoorbeeld de Watson-technologie van IBM biedt.

IBM heeft speciaal voor het toepassen van de Watson-technologie op IoT een nieuwe afdeling gestart. Deze Watson IoT-groep komt met hun hoofdkantoor in München in Duitsland te zitten. Aan Computer World vertelt IBM dat de reden daarvoor is dat ze in Duitsland vooroplopen met IoT omdat er bijvoorbeeld veel aan connected cars wordt ontwikkeld.