Afgelopen donderdag kondigde NASA een nieuwe ontdekking van de Kepler missie aan. Er is een achtste exoplaneet ontdekt die om de ster Kepler-90 draait. De nieuw ontdekte exoplaneet heeft de naam Kepler-90i gekregen. Google AI speelde een belangrijke rol in de ontdekking.
Het Kepler-90 zonnestelsel ligt op 2545 lichtjaren van ons vandaan. Er zijn een paar opvallende overeenkomsten tussen Kepler-90 en onze zon. Beide sterren zijn ongeveer even groot. En om allebei cirkelen acht planeten. Leven is niet mogelijk op Kepler-90i, aangezien het er zo’n 425 graden Celcius is.
Google AI helpt NASA
De tweede Kepler missie is al sinds 2014 op zoek naar exoplaneten. De ruimtesonde brengt zo enorm veel data binnen, dat de onderzoekers nu zelflerende AI van Google inzetten om sneller te kunnen filteren. Vooral het spotten van planeten is moeilijk, omdat het gaat om minieme verschillen die zichtbaar zijn in de beelden. Het onderzoeksteam van Google AI kwam daarom met het idee om de computers zelf te leren die verschillen te herkennen in de data, zegt NASA.
Wetenschappelijk medwerker van NASA Andrew Vanderburg licht op Reddit een tipje van de sluier op over de techniek achter de Google AI. Het zelflerende systeem waarmee de exoplaneet is ontdekt, is een convolutional neural network, dat ook gebruikt wordt voor beeldherkenning.