KinTrans vertaalt gebarentaal direct naar gesproken tekst

KinTrans is een nieuw computersysteem dat gebarentaal direct weet te vertalen naar gesproken tekst. Daarvoor maakt het Egyptische concept gebruik van slimme software en een Microsoft Kinect camera.

Liefst 14 jaar was het concept van KinTrans in wording. De Egyptische Mohammed Elwazer was als klein jongetje getuige van de moeizame communicatie van een dove man met een politieagent. Zonder enige kennis van gebarentaal leken de heren nergens te komen met hun gesprek.

Met de komst van de Kinect vielen dingen voor Elwazer op zijn plaats. Zijn platform herkent de handgebaren die horen bij gebaren taal en weten het direct om te zetten naar gesproken tekst. Intussen is hij zelfs zover dat hij bepaalde lokale dialecten weet te vertalen.

Elwazer reist met zijn concept te de wereld rond om te testen en verbeteren, maar heeft ook al een aantal vaste plekken waar zijn systeem wordt gebruikt. Zo gebruikt zowel de politie als de douane het systeem intussen op diverse plekken in het land.

Of KinTrans een groot succes wordt zal de tijd moeten leren, maar tot die tijd kunnen we in ieder geval genieten de onbetaalbare vreugde in onderstaande video.

Illustratie door Taylor Hoehne