Kiwi Move zou de allerslimste én krachtigste wearable kunnen zijn

De naam en het voorkomen van dit apparaatje doet vermoeden dat het één van de vele activiteiten-trackers is; niets is echter minder waar. De Kiwi Move is namelijk een klein tracking apparaatje waarmee je alle facetten van je leven kunt monitoren, toepassingen in je huis kunt automatiseren en andere data kunt verzamelen – als jij of een ontwikkelaar dat in elk geval zo geprogrammeerd heeft. De Kiwi Move is méér dan een fitness-tracker en een stuk slimmer dan een smartwatch.

Met een microfoon en bewegingssensoren kan de Kiwi Move reageren op stembesturing en bewegingen. Zo kun je zelf acties programmeren: “if this, then that” dus bijvoorbeeld “als ik een cirkel teken in de lucht – met de Kiwi Move om mijn pols -, zet dan de microfoon aan, luister naar het nummer dat opstaat, activeer Shazam op mijn smartphone, vertel me de naam van het nummer en voeg het toe aan mijn afspeellijst.” Maar je kunt de Move bijvoorbeeld ook automatisch je maaltijden laten monitoren door hardop uit te spreken wat je aan het eten bent.

De Kiwi Move heeft geen scherm dus je kunt er niet op zien hoe laat het is. Wel heeft het apparaatje twee lichtjes maar die branden alleen als ze zijn ingesteld om te branden bij bepaalde acties of bewegingen. Het apparaatje bevat verder een accelerometer, gyroscoop, magnetometer, barometer, thermometer and microfoon.

Om te kunnen communiceren met andere apparaten maakt de Move gebruik van Bluetooth op lage energie en wifi. Het apparaatje heeft verder 2GB aan opslag; ruim voldoende als je bedenkt dat je geen foto’s, muziek of video’s hoeft op te slaan op het apparaatje zelf. De enige informatie die op het apparaatje bewaard wordt is de verzamelde data en dat neemt niet zoveel ruimte in beslag; zeker niet als je de Move regelmatig laat synchroniseren.

Ashley Beattie, de oprichter van Kiwi Wearable, legt uit dat in een “smart” en “connected” huis de Move van pas kan komen om te zorgen dat de lichten uitgaan zodra je het huis uitgaat of de koffie aangaat zodra je opstaat. Veel van de acties waar de Move toe in staat is komen overeen met de activiteiten die we elke dag bijna onbewust uitvoeren. Hij legt ook uit dat individuen elk unieke bewegingen maken en dat het daardoor extreem moeilijk is om de bewegingen van een ander na te doen; en dus ook om de Kiwi Move van iemand anders te gebruiken.

De Kiwi Move is niet zozeer vernieuwend in wat je er mee kunt; daar wordt namelijk al jaren onderzoek naar gedaan in “human-computer interaction” afdelingen en onderzoekscentra. Wel vernieuwend is het feit dat Kiwi Wearable Technologies het in een klein apparaatje weet te verwerken, dat er mooi uitziet en niet zoveel kost; dat is namelijk veel moeilijker dan het klinkt.

De Kiwi Move is nu vast vooruit te bestellen; je betaalt dan 125 dollar en krijgt het apparaatje in het zwart, wit of zilver met een bandje, clip en USB-kabel. Het apparaatje zal dan waarschijnlijk in juli klaar zijn voor verzending. Bovendien krijg je als “early adopter” toegang tot vijf standaard applicaties: “move” om je activiteit te monitoren, “insights” om dagelijkse activiteiten te verbinden aan andere gedragsfactoren, “gestures” om te communiceren met internet of toepassingen in je huis te besturen, “sound” voor stembesturing en dicteren, “lock” om je huis of waardevolle spullen af te sluiten.

Kiwi Wearable Technologies nam dit jaar deel aan de SXSW Accelerator. Meer dan 500 web-based bedrijfjes meldden zich aan voor een plek in de Startup Village. Kiwi Wearable Technologies werd verkozen tot een van de acht finalisten in de Wearable Technologies categorie.

Screen Shot 2014-04-09 at 15.38.47 Screen Shot 2014-04-09 at 15.39.27  Screen Shot 2014-04-09 at 15.40.19 Screen Shot 2014-04-09 at 15.40.36