Komt de data van fitness-tracker Moves dan uiteindelijk toch in handen van Facebook?


Toen Facebook vorig week de populaire fitness-tracking app ‘Moves’ overnam, beloofde het bedrijf dat de data van de dienst niet zou worden gedeeld met zijn social netwerk site. We konden weer opgelucht ademhalen; onze privacy zou worden beschermd. Mooi niet dus!

Velen dachten dat Facebook een duidelijke “hands-off” benadering zou hebben bij de fitnesstracker; zo zou de applicatie zelfstandig blijven opereren en dus beschikbaar blijven in Google Play en de App Store.

Toch lijkt nu het een en ander te zijn veranderd: Moves heeft tien dagen na overname zijn privacyregels aangepast waarin nu wordt aangegeven dat de fitness-tracking app informatie zal delen met Facebook “to help provide, understand, and improve services.” Klinkt verdacht veel op dat wat Facebook nou juist had beloofd níet te gaan doen!

Moves-app

Uit de berichten van Facebook worden we tot nu toe nog niet veel wijzer: een woordvoerder van Facebook heeft aan de Wall Street Journal aangegeven dat er geen sprake zou zijn van “vermenging,” maar bevestigt tegelijkertijd wel dat Moves informatie zou gaan delen.

De waarheid zou nog eens best ingewikkeld kunnen liggen volgens Ars Technica. Waar Facebook misschien niet de data van Moves zal integreren in zijn eigen data, zou het wellicht mogelijk zijn dat het bedrijf deze data wel zal gaan gebruiken voor advertentie-doeleinden. Wanneer we opvallend meer advertenties zien verschijnen over hardloopschoenen weten we in ieder geval hoe laat het is..