Kwaliteit van WiFi in woonwijken onder de maat

Met de komst van allerlei wearables wordt het steeds drukker op onze draadloze (WiFi) netwerken. Uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Agentschap Telecom, blijkt dat de kwaliteit van WiFi in woonwijken en stadscentra onder de maat is.

Agentschap Telecom heeft onderzoek laten doen naar de kwaliteit van WiFi netwerken in woonwijken, stadscentra en bedrijventerreinen. In totaal gaat het om 180 locaties die zijn onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat de WiFi netwerken op een frequentie van 2,4 GHz niet aan de eisen voldoen, omdat het de 2,4 GHz band overbelast raakt door de toegenomen drukte op de bandbreedte.

Het merendeel van de huishoudens maakt gebruik van de 2,4 GHz frequentie en door de komst van talloze mobiele apparaten is dit netwerk overbelast aan het raken. Doordat een groot aantal WiFi netwerken van dezelfde frequentie gebruik maken, verstoren de netwerken elkaar waardoor de snelheid van het internet afneemt. Steeds vaker wordt de verbinding vertraagd of zelfs onderbroken.

Oplossing

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat de oplossing gezocht moet worden in een andere frequentie. Als gebruikers overschakelen naar de 5 GHz Wifi band zouden de problemen kunnen worden opgevangen, aangezien deze frequentie meer capaciteit te bieden heeft. Daarnaast zou de 5 GHZ frequentie beduidend minder storen waardoor meer Nederlanders gebruik kunnen maken van een snelle internetverbinding.

Om over te stappen op de 5 GHz WiFi band dienen gebruikers de instellingen van hun router aan te passen. Alle moderne routers bieden de optie om op zowel de 2,4 GHZ band als de 5 GHz band te werken. Echter is het wel afhankelijk van de mobiele apparaten of deze frequentie wordt ondersteund.

Eerder vandaag werd al bekend dat minister Kamp van Economische Zaken zich gaat inzetten voor snellere internetverbindingen in dunbevolkte buitengebieden.