Last van drones? SkySafe haalt ze neer

De afgelopen weken is het in het nieuws regelmatig voorbij gekomen: drones die rond Schiphol vliegen en zo voor onveilige situaties zorgen. De startup SkySafe wil daar iets tegen doen: het heeft een systeem ontwikkeld waarmee drones direct uit de lucht gehaald kunnen worden.

Het bedrijf heeft onlangs 3 miljoen dollar aan investeringen opgehaald, vertelt oprichter Grant Jordan tegen The Verge. In een video is te zien dat het een persoon met een vrij eenvoudig systeem lukt om een drone te selecteren om die vervolgens neer te halen.

Jordan zegt tegen The Verge niet welke techniek erachter zit, maar beweert wel dat het mogelijk is om een drone te identificeren, maar ook de locatie van de bestuurder te achterhalen en zelfs de controle van de drone over te nemen.

Beveiliging

De vraag is of SkySafe de problemen die voortkomen uit het gebruik van drones, zoals gevaarlijke situaties, kan voorkomen. In de meeste gevallen zijn het toch de mensen die al dan niet bewust van de wet- en regelgeving bijvoorbeeld langs Schiphol te vinden zijn. Daarnaast maakt SkySafe waarschijnlijk gebruik van een techniek die het signaal tussen de operator en de drone onderschept. Als dronefabrikanten dat signaal beter gaan beveiligen, wordt het al een stuk lastiger om een drone over te nemen.

Het bedrijf wil in de tweede helft van dit jaar beginnen met het aanbieden van zijn diensten. Momenteel is SkySafe nog op zoek naar testpartners.