‘Lost Luggage’: kunstenaar ontwerpt 3D-platform om reisbagage op locatie uit te printen


Stel je eens voor dat je nooit meer je koffers hoeft in te pakken en mee te zeulen wanneer je op reis gaat! 3D print pionier Janne Kyttanen helpt je een handje en heeft alles wat je nodig zou kunnen hebben op reis omgezet in digitale bestanden zodat je bij aankomst alle producten zelf uit kan printen.

In feite zou je je bagage op deze manier via de mail kunnen versturen; en dat scheelt een hoop gesjouw! Hoewel het met de huidige technologische ontwikkelingen zeker mogelijk zou zijn (moeten we dat wel willen?), gaat het hier gewoon om een kunstproject genaamd ‘Lost Luggage’ waarmee Kyttanen vragen oproept over onze perceptie en het gebruik van objecten in een tijdperk van 3D-printen.

Het project bestaat uit een platform waarop de designs staan van producten als een tas, een 4-in-1-jurk, schoenen, een zonnebril, horloge en een ketting, oftewel: genoeg producten die kunnen fungeren als tijdelijke garderobe!

Sinds Kyttanen halverwege de jaren ’90 voor het eerst een 3D printer zag raakte hij geobsedeerd met deze techniek. Tijdens zijn studie aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam zag de kunstenaar al een toekomst voor zich waarin producten omgezet zouden worden in computerdata zodat de distributie net zo makkelijk zou worden als het downloaden van muziek van het internet. Met dit idee in zijn achterhoofd is ‘Lost Luggage’ ontstaan. Meer prachtig 3D werk van Kyttanen is te vinden op zijn website.

w640-3w640-4w640-1