Mark Hamill verkoopt gesigneerde Star Wars-posters voor Oekraïne

Mark Hamill

De naam ‘Mark Hamill’ zegt sommigen misschien niet direct wat, maar Luke Skywalker ongetwijfeld wel. Fans van Star Wars weten natuurlijk dat dit één en dezelfde man is: Mark Hamill speelt Luke Skywalker in de populaire filmreeks. Maar Star Wars-spullen met zijn handtekening erop verkopen, dat doet hij weinig. Toch komt daar nu verandering in. De acteur gaat posters met zijn handtekening verkopen om geld op te halen voor Oekraïne.

Mark Hamill heeft inmiddels talloze rollen gehad – van de Joker in de geanimeerde Batman-series en Chucky in Child’s Play tot bijvoorbeeld professor Arnold in Kingsman: The Secret Service – maar hij is bij de meeste mensen toch vooral nog bekend als Luke Skywalker uit Star Wars. En juist van die filmreeks heeft hij wat belangrijks geleerd, stelt hij in een interview met Politico. Het “juiste ding doen voor het welzijn van iedereen, in plaats van alleen maar met je eigenbelang bezig te zijn” is enorm belangrijk, aldus de filmster.

En dat is dus ook wat hij nu wil gaan doen. “We gaan een gelimiteerde hoeveelheid Star Wars-posters signeren”, aldus Hamill. “Voor echte hardcore-verzamelaars – zeker hen met veel besteedbaar inkomen. Daar kun je veel meer geld mee verdienen dan je zou denken.”

Het geld wat daarmee opgehaald wordt gaat naar het onderhoud van de drone-voorraad van het Oekraïense leger. Hamill is erg betrokken bij specifiek dit onderdeel: afgelopen september werd hij een ambassadeur van het Army of Drones-project van Oekraïne. Het project draait het kopen, onderhouden en trainen van drones, die vervolgens gebruikt worden om de frontlinie van de oorlog te monitoren. Volgens Hamill zelf zijn de drones dan ook erg belangrijk: “Ze zijn de ogen in de lucht. Ze beschermen de grens, ze monitoren.”

Gesigneerde spullen zeldzaam

De actie van Hamill is uitzonderlijk. Hij verkoopt namelijk nauwelijks gesigneerde Star Wars-spullen. De laatste keer dat hij dat wel deed, was toen Star Wars: The Last Jedi uitkwam in 2017. Aan een handtekening van hem komen, is dus niet zo eenvoudig. “Het is gewoon niet iets wat ik doe”, aldus de acteur.

Dat de actie van nu zo breed wordt uitgemeten, doet hem plezier. “Ik voel me verplicht om alles wat ik kan doen – hoe klein het ook is – te doen.” Het is echter nog niet helemaal duidelijk hoe de verkoop er precies uit gaat zien. Hamill zelf ziet echter wel wat in een soort wedstrijd of veiling, waar honderden of zelfs duizenden mensen aan mee kunnen doen.

Naar verwachting gaat de verkoop deze week van start.

Foto: Shutterstock