Vanaf deze zondag kijk je House of the Dragon: dit moet je weten

house of the dragon

Ein-de-lijk! Drie jaar na de niet al te best ontvangen finale van Game of Thrones komt nu de langverwachte prequel naar HBO Max: House of the Dragon. De serie speelt zich bijna 200 jaar voor Game of Thrones af en bevat dus veel bekende namen, maar die horen bij mensen die we nog niet per se kennen. Wij zetten alles wat je moet weten voor je op een rij.

Eeuwenlang wisten de Valyrian drakenmeesters een geweldig bestaan op te bouwen in Valyria, maar na de Doom of Valyria wisten slechts een paar families te overleven. Eén daarvan was de Targaryen-familie, die al twaalf jaar eerder gevlucht waren. De familie ging op Dragonstone wonen, het meest westerse puntje van het voormalige Valyria.

Maar het land kwam in chaos terecht en als de Targaryens zo’n honderd jaar later om hulp worden gevraagd om het land te herenigen, besluit afstammeling Aegon Targaryen een ander pad te kiezen. Hij besluit de landen ten westen van Dragonstone te veroveren en één natie te maken van Westeros, met de Targaryens als heersers. En zoals we nu weten uit Game of Thrones is dat hem gelukt. De Targaryens heersen zelfs 300 jaar over Westeros, voor de strijd om de Iron Throne in die serie losbarst.

Wat dit met House of the Dragon te maken heeft? Alles! De serie start namelijk zo’n 100 jaar nadat de Targaryens op de Iron Throne komen. En dat was niet de meest rustige tijd voor het land, of voor de familie.

Het begin van het einde

House of the Dragon vertelt namelijk het verhaal wat het begin is van het einde voor de Targaryens. Specifiek gaat het over de Dance of the Dragons. Dat was een burgeroorlog die ontstaat nadat twee Targaryens allebei claim proberen te leggen op de Iron Throne. Koning Viserys – gespeeld door Paddy Considine, bekend van Dead Man’s Shoes en The World’s End – heeft zijn oudste dochter Rhaenyra (eerst gespeeld door Milly Alcock van Upright en later Emma D’Arcy van Truth Seekers) als opvolger aangewezen, maar dat blijkt niet zo simpel. Ook zijn broer Daemon – Matt Smith, die we ook kennen van The Crown en Doctor Who – heeft namelijk recht op de troon.

Maar er is nog een verrassing: na de dood van Viserys niet Rhaenyra de kroon, maar haar jongere halfbroer Aegon. Daarop ontstaat een grote oorlog, waar draken geen kleine rol in spelen.

Paddy Considine als koning Viserys

Paddy Considine als koning Viserys. Foto: HBO

De serie draait dus vooral om deze Targaryens, maar er zijn er nog veel meer. Denk aan koning Viserys zelf en de Hand of the King Otto Hightower, gespeeld door Rhys Ifans, bekend van Notting Hill, The Amazin Spider-Man en natuurlijk als Luna Lovegood’s vader in Harry Potter.

Maar natuurlijk is dit nog steeds Westeros, waar ook vele andere families een lange geschiedenis in hebben. Dus ja, we gaan ook andere bekende namen zien. Denk aan de Starks, de Lannisters, de Greyjoys, de Tyrells en de Martells. Zij waren allemaal aanwezig in Westeros. Maar gezien ze absoluut geen hoofdrol spelen in deze serie, zullen we waarschijnlijk niet heel veel van ze zien.

Waar is House of the Dragon op gebaseerd?

Game of Thrones was natuurlijk gebaseerd op de boekenreeks A Song of Ice and Fire, geschreven door George R.R. Martin. En ja, ook House of the Dragon is gebaseerd op een boekenserie. In dit geval gaat het om Fire & Blood, een soort geschiedenisboek met vooral belangrijke momenten en jaartallen.

Het boek werd geschreven vanuit Archmaester Gyldayn, een geschiedkundige in Westeros. En dat maakt het ook lekker verwarrend: het is maar de vraag of de opgeschreven motieven de echte beweegredenen waren van bepaalde mensen. En de bronnen van Gyldayn hebben ook nogal eens eigen schrijfstijlen en andere loyaliteiten binnenin de politiek. Bepaalde dingen in de serie zullen dus niet helemaal overeenkomen met het boek, maar dat is dus juist de bedoeling.

Emma D'Arcy als prinses Rhaenyra Targaryen

Emma D’Arcy als prinses Rhaenyra Targaryen. Foto: HBO

Wat natuurlijk wel helemaal klopt, is wie de grote strijd uiteindelijk wint. Dus als je echt nieuwsgierig bent, kun je het boek er vast bij pakken en het gewoon opzoeken. Maar dat haalt misschien wel wat van de spanning weg.

Wie maakt de serie?

Game of Thrones werd gemaakt door David Benioff en D.B. Weiss, die daar lange tijd veel lof voor kregen, tot die noodlottige laatste seizoenen natuurlijk. Maar zij staan niet aan het roer bij House of the Dragon. Deze serie is gemaakt door Ryan J. Condal en Miguel Sapochnik. Sapochnik is geen onbekende binnen de wereld van Westeros: hij regisseerde eerder al de beroemde en fantastische aflevering Battle of the Bastards, waar hij een Emmy voor kreeg. En ook diverse andere afleveringen die veel lof kregen, werden door hem geregisseerd.

Condal kennen we misschien nog niet in Game of Thrones, maar dat maakt hem niet onbekend. Condal schreef eerder namelijk al de screenplays van Hercules en Rampage.

Voor de muziek keert wel een bekende naam terug: Ramin Djawadi. Djawadi maakte eerder ook de muziek van Game of Thrones die – wat je verder ook van de serie vond – erg goed was.

Wanneer, hoe en waar kijk ik House of the Dragon?

Zoals gezegd: na drie jaar wachten, is het nu eindelijk zo ver. De serie komt naar HBO en HBO Max. Dat gebeurt specifiek op zondag 21 augustus, met daarna iedere week een nieuwe aflevering. In totaal verschijnen er tien afleveringen in het eerste seizoen.

Mocht je niet kunnen wachten: Game of Thrones staat ook in zijn geheel op HBO Max. Dus dat kun je altijd nog even terugkijken. Of je kunt natuurlijk Fire & Blood lezen, mocht je nieuwsgierig zijn naar dit deel en de verdere geschiedenis van de Targaryens.

Beeld: HBO