Mede-oprichters Instagram dienen hun ontslag in

De twee mede-oprichters van Instagram, CEO Kevin Systrom en CTO Mike Krieger, hebben hun ontslag ingediend. De reden voor hun vertrek hebben ze niet bekendgemaakt. Dat meldt NBC News. De twee oprichters zeggen in een verklaring van plan zijn in de komende weken te vertrekken en hun vrije tijd te gebruiken om “onze nieuwsgierigheid en creativiteit te herontdekken.”

“Mike en ik zijn dankbaar voor de laatste acht jaar bij Instagram en zes jaar met het Facebook-team”, aldus Systrom. “We zijn gegroeid van dertien mensen tot een paar duizend met kantoren over de gehele wereld, terwijl we producten maakten die gebruikt worden en geliefd zijn onder een gemeenschap van ruim een miljard mensen. We zijn nu klaar voor ons volgende hoofdstuk.”

“Het maken van nieuwe dingen vereist dat we een stap terugnemen, begrijpen wat ons inspireert en dat combineren met wat de wereld nodig heeft. Dat is wat we van plan zijn om te doen. We blijven enthousiast over de toekomst van Instagram en Facebook in de komende jaren, terwijl we van leiders veranderen naar twee gebruikers in een miljard.”

Frustraties

Hoewel Systrom en Krieger geen officiële verklaring hebben gegeven over de reden van hun vertrek, stellen ingewijden tegenover Bloomberg dat frustraties de achterliggende reden zijn. Sinds de overname van het sociale medium in 2012 door Facebook zijn het merk en het product onafhankelijk gebleven.

Maar in de afgelopen tijd zouden Systrom en Krieger gefrustreerd zijn geraakt door een dagelijkse aanwezigheid van Zuckerberg, die steeds afhankelijker is van Instagram als het om de toekomst van Facebook gaat. Zuckerberg zou zich steeds meer mengen in het product.

Nu de oprichters weg zijn, is de kans ook groot dat Instagram meer geïntegreerd raakt met Facebook. Daardoor wordt het mogelijk meer een afdeling binnen een groot bedrijf, dan een apart bedrijf.

Instagram

Instagram werd in 2010 opgericht en in 2012 overgenomen door Facebook. Het bedrijf van Mark Zuckerberg betaalde daar toen een miljard dollar voor, wat behoorlijk veel was voor een kleine startup zonder winst. Het sociale medium bevatte toen nog geen advertenties, maar had wel 31 miljoen gebruikers op mobiele apparaten.

Zuckerberg noemde de twee mede-oprichters “buitengewone productleiders” tegenover NBC News. “Ik heb veel geleerd door de afgelopen zes jaar met hen te werken en ik heb er echt van genoten. Ik wens hen niets dan goeds en ben benieuwd naar wat ze nu gaan maken.”