Met deze hobbyprojectjes kom je de lockdown door

Hobbyprojecten voor de lockdown

De lockdown duurt helaas nog wel even en nu het winterweer voorbij is moeten we weer wat anders bedenken om te doen. Maar de kans is groot dat je na al deze maanden zonder ideeën zit. Geen zorgen: wij hebben nog wel wat leuke ideeën om je weekenden te vullen! Probeer bijvoorbeeld één van deze vijf hobbyprojecten voor de lockdown.

Acryl gieten

Acryl gieten of ‘acrylic pouring’ is een methode waarbij je heel eenvoudig zelf kunst kunt maken, zelfs als je – net als ondergetekende – nog geen herkenbaar gezicht kunt schilderen. Het idee is simpel: je vult een beker met verschillende kleuren acrylverf, zet de beker op je doek en til hem op. Beweeg je beker vervolgens heen en weer en je krijgt toffe patronen. Er zijn ook andere technieken, maar ze beginnen vrijwel allemaal met een beker gevuld met verf.

Om dit project te doen, heb je maar een paar dingen nodig. Logischerwijs heb je leuke kleurtjes acrylverf nodig, een beker en een wit doek op om te werken. ook wil je de ondergrond bedekken, want met acryl gieten maak je best een kliederboel. Daarnaast heb je een zogeheten ‘gietmedium’ nodig, waarmee je de verf vloeibaar houdt. Al deze dingen kun je gewoon online bestellen, dus ook tijdens de lockdown.

Als je alles binnen hebt, kun je zelf aan de slag en je eigen kunst maken. Zoals gezegd heb je hier geen enkele vaardigheden voor nodig. Wel kan het handig zijn om even een handleiding op te zoeken voor beginners, want die zitten vaak vol met goede tips en tricks. En anders kun je op YouTube ook handige video’s voor beginners vinden!

Kaarsen maken

Wil je liever iets maken waar je later nog wat aan hebt? Dan kun je ook met kaarsen aan de slag! Ook kaarsen maken is namelijk vrij gemakkelijk te doen. Er bestaan zelfs diverse startpakketten voor, met daarin alles wat je nodig hebt. En die kun je gewoon online bestellen.

Als je kaarsen wil maken, heb je vooral was en een lont nodig. Maar je kunt eventueel ook oude kaarsen die je nog had gebruiken. Die kun je namelijk gemakkelijk smelten en opnieuw gebruiken. Daarnaast heb je een mal nodig – die je bij een startpakket krijgt – maar daar kun je ook een melkpak of een Pringles-koker voor gebruiken. Als je echt wil, kun je zelfs een lege WC-rol gebruiken als mal.

Vervolgens is het vrij simpel: je smelt de was (of oude kaarsen), zorgt dat je lont gecentreerd in je mal zit en giet de gesmolten was erin. Vervolgens wacht je tot het afgekoeld is, haal je de kaars uit de mal en je bent klaar. Kaarsen maken is dus super eenvoudig en je kunt het met vrij weinig spullen al doen. Maar je kunt het zo gek maken als je zelf wil: er zijn allerlei mallen, kleurtjes en geurtjes die je toe kunt voegen, en je kunt zelfs gelaagde kaarsen maken. Ook leuk: dit kun je ook met kinderen doen!

Fitness voor de tv

Ja, je kunt van alles gaan maken tijdens de lockdown. Maar misschien wil je wel vooral aan je eigen lichaam werken! En dat is tijdens de lockdown natuurlijk ietsje lastiger, zeker als het buiten regent. Gelukkig is daar de televisie, die oplossingen biedt.

Zo zijn er allerlei apps die je ook laten casten naar je tv, bijvoorbeeld via Apple TV of een Chromecast. Je kunt bijvoorbeeld apps als Nike Training Club (Android & iOS), Adidas Training (Android & iOS) of Sworkit (Android & iOS) gebruiken. Al deze apps bieden ook workouts speciaal voor in huis, zodat jij de deur niet uit hoeft.

Resin/epoxy

Wil je een project meer voor volwassenen? Dan is resin (of op zijn Nederlands: epoxy) erg leuk. Epoxy is een polymeer die je kunt combineren met een verharder. Als je dat doet, vindt er een chemische reactie plaats waardoor je een hard plastic krijgt. Met andere woorden: met epoxy kun je zelf plastic dingen maken.

Het leuke is dat epoxy zich voor van alles leent. Je kunt onderzetters, doosjes of zelfs sieraden maken. Daarnaast zijn er mensen die complete kunstwerken met epoxy maken of er bijvoorbeeld een tafel mee bedekken. Aan epoxy kun je namelijk allerlei kleurtjes toevoegen en die kun je tegelijkertijd (of na elkaar) in een mal gieten. Daar krijg je allerlei leuke effecten van.

Op internet zijn diverse starterkits voor epoxy te vinden, net als dingen die je eraan toe kunt voegen. Naast kleurtjes kun je bijvoorbeeld ook gedroogde bloemen aan de epoxy toevoegen. Het is maar net wat je leuk vindt. Ben je op zoek naar inspiratie? Ga dan vooral eens op YouTube zoeken. Er zijn namelijk tal van kunstenaars die er toffe dingen mee doen!

Zeep maken

Nog zo’n hobbyproject waar je daadwerkelijk wat aan hebt: zeep maken! En ja, ook hier bestaan weer stapels aan starterkits voor die je online kunt bestellen.

Net als kaarsen maken is zeep maken vrij eenvoudig. Tenminste, als je ‘melt and pour’ gebruikt. Dit is eigenlijk zeep die alvast voor je gemaakt is – solide wit of transparant – die je zelf weer kunt smelten. Als het eenmaal gesmolten is kun je allerlei geurtjes en kleurtjes toevoegen aan je zeepjes, en met mallen kun je er zelf allerlei leuke vormpjes van maken. Bij een starterkit krijg je vaak een rechthoekige mal, maar ook dat is al heel tof. Ook leuk: je kunt in zeep ook organische dingen als koffie, thee en bloemen verwerken.

Het leuke van zeep maken is dat het vrij snel stolt. Je kunt dus makkelijk meerdere lagen met bijvoorbeeld allerlei kleurtjes (of glitters!) maken, zonder dat je eindeloos staat te wachten tot het hard genoeg is om de volgende laag te gieten. Daardoor is het ook leuk om met kinderen te doen: je kunt erg creatief zijn en je hebt geen grote aandachtsspanne nodig.

Foto: Shutterstock.com