WandaVision: Dit zijn alle easter eggs uit de zesde aflevering

WandaVision

Het is bij ons misschien net Valentijnsdag geweest, maar in de wereld van WandaVision hebben we afgelopen vrijdag Halloween kunnen vieren. Logischerwijs leverde dat weer nieuwe mysteries op, maar vooral ook weer een aantal toffe easter eggs. Wij zetten ze voor je op een rij.

Let op: vanaf hier kom je spoilers tegen voor de eerste zes afleveringen van WandaVision!

Spoiler Alert

Malcolm in the Middle

Wie opgegroeid is in de jaren ’90 en ’00’s herkende de intro van deze aflevering direct: Malcolm in the Middle! De intro van deze aflevering is een duidelijke verwijzing naar de populaire serie. Niet alleen zien we een vergelijkbare stijl qua beelden, maar ook het lettertype komt overeen. En zelfs de start van de aflevering, waarbij Billy en Tommy rechtstreeks tegen het publiek praten, lijkt veel op Malcolm in the Middle.

Maar wie goed nadenkt, realiseert zich dat Malcolm in the Middle pas in 2000 van start ging, en dus eigenlijk niet in de ’90’s thuishoort. Dat geldt ook voor Tommy’s Minecraft-muts – Minecraft komt uit 2009 – en de films die we in de bioscoop zien. Volgens de reclame van de bioscoop draaien nu The Parent Trap (uit 1998) en The Incredibles (uit 2004). Die twee films horen we niet tegelijkertijd te kunnen zien! Misschien dat Wanda niet zoveel van de ’90’s afweet?

Overigens heeft het liedje van de intro ook weer een aantal verwijzingen. Zo wordt gevraagd of dit allemaal een illusie is (daar lijkt het wel op), wordt verwezen naar de binnenkomst van Wanda’s broer Pietro in de vorige aflevering, en wordt vooral geadviseerd om gewoon lekker van de show te genieten.

Welke Pietro is dit?

De vorige aflevering van WandaVision gaf ons een behoorlijke verrassing: opeens stond Pietro, Wanda’s broer, voor de deur. En niet gewoon Pietro, maar de variant van Quicksilver die we kennen uit X-Men.

Pietro in WandaVision

Foto via Disney+

In deze aflevering ontdekken we dat Quicksilver niet de herinneringen van de X-Men-wereld heeft, maar juist die van de Marvel Cinematic Universe (MCU). Hij vertelt dat hij neergeschoten is en helemaal niets over de X-Men en die wereld. Maar wat nog meer opvalt, is dat Pietro zegt dat hij zonder reden is neergeschoten. Dat terwijl we weten dat hij zichzelf opofferde voor Hawkeye in Avengers: Age of Ultron.

In de zesde aflevering van WandaVision zien we bovendien dat Wanda zich wel degelijk dingen herinnert van het verleden. Zo ziet ze op een gegeven moment Pietro met allemaal kogels in zich – dezelfde wonden waar hij uiteindelijk aan overleed. Dat is de tweede keer dat zoiets gebeurt: eerder zag ze Vision ook al met een gat in zijn hoofd. Is dit de manier waarop ze trauma verwerkt?

De reclame

In bijna iedere aflevering van WandaVision zit ook een reclame. Deze keer was die voor “Yo-Magic, the snack for survivors”. Om te beginnen kunnen we het er wel over eens zijn dat deze reclame ietwat vreemd was, zeker gezien de hoofdpersoon uit het filmpje het juist niet overleeft. Bovendien lijkt deze reclame geen hint te zijn naar het leven van Wanda, in tegenstelling tot de vorige edities.

Toch is de reclame waarschijnlijk wel een easter egg. Mogelijk wordt weergegeven hoe een aanvaller misbruikt maakt van een slachtoffer? Of laat het eenzame jongetje op het eiland zien hoe Wanda zich voelt? Of misschien is het wel een voorbode voor wat nog komt: iemand gaat het niet overleven.

Kostuums uit de stripboeken

Zoals gezegd: in deze aflevering vieren we Halloween! Dat betekent trick or treating, een hoop kinderen (eindelijk) en kostuums. En die kostuums vertellen ons ook weer wat leuke dingen. Om te beginnen is Wanda verkleed als zichzelf: haar kostuum is vergelijkbaar met wat ze in de stripboeken draagt. En hetzelfde geldt voor Vision en Pietro.

WandaVision

Natuurlijk zijn ook de kinderen Billy en Tommy verkleed in de serie. Ook zij dragen kostuums die we kennen uit de stripboeken. Billy is verkleed als zijn Wiccan-identiteit uit de stripboeken en Tommy draagt de kleuren van Speed, behalve op het moment dat hij hetzelfde draagt als zijn oom Pietro.

Maar de jongens gaan in deze aflevering verder dan hun kostuums: ze tonen ook de krachten die ze hebben, dezelfde als uit de stripboeken. Tommy is supersnel en Billy heeft krachten die lijken op die van zijn moeder.

Als we dan toch bezig zijn met kostuums: in de achtergrond zie je op een gegeven moment ook een kind verkleed als Sub-Zero van Mortal Kombat, en iemand die verkleed is als horrorfilmkarakter Jason Voorhees. Beide zijn duidelijke signalen dat we in de jaren ’90 zitten.

Heks Agnes?

We kunnen dus vaststellen dat behoorlijk wat mensen verkleed zijn als zichzelf. En dat maakt het kostuum van Agnes wel erg opvallend: Vision ontdekt haar aan de rand van het dorp, waar iedereen stil lijkt te staan of in een loop vastzit. Dat Agnes als heks verkleed is, past wel bij de theorieën die over haar bestaan. Diverse mensen vermoeden dat ze eigenlijk Agatha is, een bad guy uit de stripboeken die voor Mephisto werkt.

De zesde aflevering van WandaVision lijkt daar tegenin te gaan. Als Vision Agnes “wakker maakt”, herkent ze hem direct als een Avenger en vertelt ze hem dat hij dood is. Ook vertelt ze dat Wanda iedereen vasthoudt in het dorp. De grote vraag is natuurlijk of dit echt is, of dat Agnes alleen maar doet alsof. Hoewel ze zich daadwerkelijk zorgen lijkt te maken, is dit natuurlijk ook een goeie manier om de aandacht van haar af te halen en naar Wanda te verplaatsen.

Overigens ontdekken we hierna ook direct wat er gebeurt als Vision Westview verlaat: hij valt letterlijk uit elkaar. Dat geeft ons behoorlijk wat vragen over wat dit betekent als de gehele illusie ophoudt te bestaan.

Monica de superheld

Deze aflevering had opnieuw een hint dat Monica gaat lijken op de variant uit de stripboeken. In de vorige aflevering van WandaVision zagen we al dat er geen röntgenfoto van haar gemaakt kan worden, en nu vertelt Darcy dat de ‘hex’ Monica’s cellen al twee keer heeft herschreven. Best iets om je zorgen over te maken, aangezien Monica’s moeder overleden is aan kanker.

Maar dit kan allemaal leiden naar Monica’s ware identiteit: die van een superheld. In de stripboeken is Monica namelijk een held die het elektromagnetische spectrum kan manipuleren. En dat gaat hier mogelijk ook gebeuren.

De vraag is nog wel welke naam ze dan gaat gebruiken. In de stripboeken heet ze Captain Marvel, Spectrum en Photon.

Foto’s: Disney+/Marvel