Gaat Microsoft DNA gebruiken om data op te slaan?

Microsoft heeft interesse in DNA. Niet dat van ons, maar een kunstmatige versie. Het bedrijf heeft een deal gesloten met Twist Bioscience, een bedrijf dat zich specialiseert in die kunstmatige versie. Microsoft koopt van dat bedrijf tien miljoen kunstmatige DNA-onderdelen genaamd oligonucleotides.

Wat moet Microsoft daarmee? Nou, het lijkt er aardig op dat het bedrijf de mogelijkheden van DNA onderzoekt om data op te slaan. Het zal je vast niet ontgaan zijn dat vandaag de dag een hoop data wordt gegenereerd. Al die gegevens moeten natuurlijk ook ergens naartoe. Veel gegevens komen terecht op schijven die hardwarematig maar beperkt houdbaar zijn en bovendien een gelimiteerde opslagcapaciteit hebben. Dat is onhandig, want dat betekent dat je die om de zoveel tijd moet vervangen.

Twist Bioscience denkt daarvoor een oplossing te hebben. Volgens het bedrijf is kunstmatig DNA namelijk een veelbelovend opslagmedium. Het gaat duizenden jaren mee en hoeft in de tussentijd niet vervangen te worden. Daarnaast biedt het ook een gigantische hoeveelheid opslagruimte. Eén gram DNA kan volgens Twist bijna een triljoen gigabyte aan data opslaan.

Microsoft onderzoekt nu vooral hoe het bedrijf dat allemaal voor elkaar kan krijgen. Het duurt waarschijnlijk nog jaren voordat dit opslagformaat daadwerkelijk commercieel in gebruik genomen kan worden.