Microsoft zet robots in om hun campus te beveiligen

Aan het eind van het jaar lijken de robots dan eindelijk aan hun opmars te zijn begonnen. In de media dan, althans. Toch is het niet te ontkennen dat er de afgelopen tijd meer taken worden overgenomen door robots, die zich nu al bezig zullen gaan houden met het beveiligen van de campus van Microsoft.

De Amerikaanse softwaregigant Microsoft heeft de beveiling van hun bedrijfsterrein in Silicon Valley vorige week overgedragen aan een vijftal robots. De nieuwe beveiligingsagenten zijn klein van stuk (ongeveer 1.60 meter) en wegen zo’n 130 kilogram. Met hun HD-camera en diverse sensoren zijn ze in staat om hun directe omgeving in 360 graden te scannen, waarbij de kunstmatige intelligentie van de robot kan bepalen of er iets niet helemaal in de haak is.

Hoewel de beveiligingsrobots geen wapens hebben, zijn ze wel in staat om direct alarm te slaan wanneer er iets niet in orde is. Opvallend is de mogelijkheid van de robot om kentekens te lezen en te checken of de voertuigen gestolen zijn. Dat betekent een koppeling met een database van de (lokale) politie.

De robots zijn afkomstig van Knightscope, een bedrijf dat hun robots vooral beschrijft als ‘data machines’. De K5-robot kan volledig autonoom opereren en gaat 24 uur mee op een volle batterij. Die batterij is trouwens bizar snel opgeladen, binnen 20 minuten rolt de robot weer vrolijk verder.

Knightscope zou al geruime tijd werken aan een variant die door de politie zou kunnen worden ingezet om over de straten te patrouilleren. Woah.