Nederlandse startup MiniBrew: ‘We willen de biermarkt democratiseren’

Stan Hulsen

Grote bierbrouwerijen opgelet: de mannen van MiniBrew komen de markt disrupten.

“Het heeft zo’n uitgesproken smaak.” Vol lof praat ondernemer Olivier van Oord over zijn favoriete bier, een wheat wine gerijpt in vaten van kentucky bourbon uit Hood River (Oregon). “Zo lekker. Echt niet normaal.” Maar ja, dit soort bier vind je niet zomaar in de supermarkt en ook niet zomaar in de bierspeciaalzaak. Tenzij je zelf een bezoek brengt aan de plaatselijke brouwerij in Hood River, zul je veel soorten craft beer überhaupt nooit tegenkomen. En dat geldt voor honderden andere soorten.

Tijd voor verandering, dachten Van Oord en zijn collega Bart van de Kooij. Samen begonnen ze in 2014 aan een startup die craft beer naar de keuken brengt: MiniBrew. Een aantal maanden terug was bierliefhebber en CEO Van Oord zelf in Oregon, om lokale brouwerijen aan zijn eigen startup te binden. Bijna vijftig ging hij er langs. “Bijna allemaal waren ze positief. De eerste brouwerijen hebben zelfs al getekend.”

App

Dat betekent dat het bier van deze brouwerijen binnenkort zelf kunt brouwen. De MiniBrew is een all-in-one-systeem om thuis bier te maken. “Voor de hobbybrouwer was thuis bier maken vaak gedoe. Het is iets wat je in de schuur of op het balkon moest doen, omdat er niet al te fijne geurtjes bij komen kijken”, zegt Van Oord. “Vaak ben je bovendien een heel weekend mee bezig. We wilden die hobby uit het weekend halen en ervoor zorgen dat je het binnen een paar uur in je keuken kunt doen.”

“Later kwamen we erachter dat de tijd en complexiteit voor de hobbybrouwer eigenlijk geen problemen zijn.” De pijnpunten zaten volgens Van Oord vooral in het schoonmaken en de nare geur. De MiniBrew is dan ook vooral bedoeld om die punten weg te nemen. “Het gaat er niet om dat we de magie uit het bouwproces halen”, zegt Van Oord. “We willen gemak stimuleren. Een goed biertje moet gewoon lekker zijn.”

Wie de MiniBrew even bestudeert, komt al snel tot de conclusie dat er geen knop op het apparaat zit. De besturing van de machine verloopt namelijk helemaal via een app, die eind dit jaar beschikbaar wordt. Door aan verschillende wieltjes te draaien kun je een voorkeur geven voor de kleur, het alcoholpercentage, de aroma en de smaak. Vervolgens krijg je biersuggesties die aansluiten bij je wensen.

Dat kan dus het recept zijn van een biertje van die lokale brouwer uit Oregon…

MiniBrew kopen

MiniBrew maakt het voor hobbyisten stukken makkelijker om zelf bier te brouwen in hun eigen keuken, maar daar zit wel een prijskaartje aan. Hij gaat namelijk 1950 euro kosten. Voor een handige tap betaal je nog eens 300 euro.

Beide producten zijn nog niet te koop, maar je kunt ze wel reserveren voor een aanbetaling van 50 procent van de prijs. In het voorjaar van 2017 worden de eerste exemplaren verstuurd.