Ministerie van Economische Zaken wil straling 5G-antennes aan banden leggen

5G antennes T-Mobile

Nu er hard gewerkt wordt aan de uitrol van het 5G-netwerk, komen er ook steeds meer 5G-antennes. En die antennes zorgen voor straling. Het kabinet overweegt nu om die straling landelijk te beperken. Daarmee wil het de mogelijke gevaren voor de volksgezondheid indammen. Dat meldt het AD op basis van een document van het ministerie van Economische Zaken.

De nieuwe antennes hebben vaak een hogere capaciteit, maar een lager bereik. Wil je een brede 5G-dekking, dan heb je dus veel meer antennes nodig. De straling die daarbij vrijkomt, is mogelijk een gevaar voor de volksgezondheid. Het is echter onduidelijk wat het precieze effect is.

Tegenover het AD zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken dat het ministerie de straling aan banden wil leggen, om er zo zeker mogelijk van te zijn dat de antennes geen gezondheidsproblemen opleveren.

Geen limiet

Op dit moment gelden er in Nederland geen vaste limieten voor de straling van zendmasten. In 1999 werd er wel een Europese richtlijn opgesteld met limieten voor elektromagnetische velden. Die richtlijn is in Nederland echter niet wettelijk ingevoerd.