Mira Prism: Een augmented reality-bril voor nog geen honderd euro

Mira Prism

Als het gaat om augmented reality-brillen dan gaat het vaak over de HoloLens van Microsoft. Zij zijn immers één van de eerste bedrijven die zo’n bril hebben ontwikkeld. Op dit moment is hij nog enkel verkrijgbaar voor ontwikkelaars, maar misschien nog wel een groter probleem is dat hij een paar duizend euro kost. Startup Mira komt met een goedkoop alternatief. Zoals je bij VR-brillen de Cardboard hebt als instapmodel, heb je bij augmented reality straks de Mira.

De Mira Prism, zoals de bril heet, werkt samen met je iPhone. Je schuift het toestel in de headset en vervolgens wordt het beeld op het scherm van de iPhone gereflecteerd op een transparant vizier. Hierdoor is er geen projector of iets dergelijks nodig, maar tegelijkertijd zal het beeld in de praktijk natuurlijk nooit zo mooi worden als bij professionele AR-brillen.

Om te zorgen dat je ook echt wat met de Prism kan, heeft Mira een app ontwikkelt die samenwerkt met de bril. Deze zorgt dat er beelden van applicaties kunnen worden getoond. Hierbij wordt het scherm opgedeeld in twee helften, voor het linker- en het rechteroog, vergelijkbaar met hoe dat werkt als je je smartphone in een Cardboard stopt.

Mira Prism

Beperking

Een groot probleem is echter dat tracking van de omgeving ontbreekt. De Mira kan dus geen objecten op een realistische manier in de ruimte plaatsen of iets uit een muur laten komen. Wat dat betreft is de bril qua AR-toepassingen alles behalve indrukwekkend en voelt het heel erg als de augmented reality zoals we die van enkele jaren geleden kennen op onze smartphone.  Een groot verschil is dat je nu via een bril naar de echte wereld kijkt, in plaats via camerabeeld op het scherm van je telefoon. De toffe dingen die we nu zien met Apple’s ARKit, zijn echter niet mogelijk met de Mira Prism.

De Mira Prism zal vanaf dit najaar beschikbaar zijn voor ontwikkelaars en nog voor de feestdagen voor consumenten. De AR-bril gaat 149 dollar kosten, maar als je hem nu al bestelt kost hij 99 dollar (86 euro). Hij wordt geleverd met een remote om applicaties mee te bedienen.