Studenten van Universiteit Twente maken kartonnen AR-bril die maar drie tientjes kost

Aryzon

Augmented reality is terrein aan het winnen op de markt, maar de brillen zijn over het algemeen nog vrij duur. Een groep studenten van de Universiteit Twente wil hier echter verandering in brengen. Hun augmentedreality-bril van karton genaamd Aryzon kost namelijk slechts 29 euro.

De vijf studenten lijken wat inspiratie te hebben opgedaan van de Google Cardboard, de virtualreality-bril die ook van karton was en erg goedkoop. Bij de Aryzon kijk je echter door een stuk kunststof. Het beeld van je smartphone – die je gebruikt voor de augmented reality – wordt daar via een spiegel op geprojecteerd.

Met de bril kun je bijvoorbeeld een digitaal meubel in een huiskamer tonen. Handig als je je woonkamer opnieuw in wilt delen. Ook kun je je vingers gebruiken om geprojecteerde beelden te laten bewegen.

Eigen software

De studenten ontwikkelen hun eigen software voor de bril. Daarmee moet het mogelijk worden om eigen digitale visualisaties te maken en te downloaden. Ook moet het voor de makers van bestaande AR-applicaties eenvoudiger worden om ondersteuning voor de Aryzon in te bouwen.

De bril staat op dit moment op Kickstarter, waar de studenten 25.000 euro op willen halen. Op het moment van schrijven hebben ze bijna de 16.500 euro behaald. Aryzon is via de pagina met korting te koop, namelijk voor 24 euro. Vanaf augustus wordt hij verstuurd.